Óvatos várakozások az álláspiacon

A gyártás és vendéglátás területén a legjobbak a munkavállalók lehetőségei, ugyanis ezekben a szektorokban terveznek  felvételt a munkáltatók. A Manpower felmérése szerint a hazai munkahelyeken sokkal kevesebb lehetőség van képességfejlesztésre, mint másutt a régióban.

Bodacz Péter
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvatosak a magyar munkaadók a következő negyedévi létszámnövelést illetően: 11 százalékuk bővítene, míg 10 százalék leépítésre készül – derül ki a Manpower 750 munkáltató áprilisi válaszai alapján készített negyedéves munkaerő-piaci prognózisából. Ennek megfelelően a munkaerő-piaci mutató plusz egy százalékon áll, ami negyedéves és éves összehasonlításban is két százalékpontos csökkenést jelent. A munkaerő-közvetítő társaság felmérése szerint a legjobbak a kilátások a gyártás és a vendéglátóipar területén; mindkét szektorban kilenc százalékon áll a mutató. A gyártásban már negyedik negyedéve terveznek felvételt, a vendéglátóiparban tapasztalható, az előző negyedévhez viszonyított öt százalékpontos növekedés pedig egyértelműen mutatja, hogy a munkaadók készülnek a nyári szezonra. Ebben a szektorban éves összehasonlításban is látványos az erősödés. A felmérés szerint a legnehezebb azok helyzete, akik a kereskedelemben próbálnak elhelyezkedni: a mínusz ötszázalékos mutató enyhe visszaesést jelent az előző év azonos időszakához és a második negyedévhez képest is. A kilátások nem túl biztatóak a köz- és szociális szférában sem, ahol a mutató mínusz három százalékon áll.
Régiónkénti bontásban Észak-Magyarországon a legerősebb, nyolcszázalékos az alkalmazási hajlandóság, ami jelentős előrelépés a múlt év azonos negyedévében mért egyszázalékos adattal összehasonlítva. Az észak-alföldi régióban ennek pontosan az ellenkezője tapasztalható: az egy évvel ezelőtti kilencszázalékos mutató most mínusz nyolcra esett vissza.
A Manpower nemzetközi tapasztalatai szerint az előző negyedévhez hasonlóan most is Törökországban, Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban a legerősebb az alkalmazási kedv, míg a legroszszabbak a kilátások Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban. A gyártó szektorban Európa-szerte fellendülés tapasztalható, húsz országból tizenhatban nőtt az alkalmazási kedv.
A társaság tegnap publikálta a munkaerőhiánnyal kapcsolatos felmérését is. Eszerint hazánkban – szemben a globális átlag 34 százalékkal – csak 22 százalékon áll azon munkaadók aránya, akiknek nehézséget okoz az üres álláshelyek betöltése. Magyarországon a legnehezebb szakmunkást, csoportvezetőt, értékesítőt, karbantartót, gépkezelőt, sofőrt, szakácsot, mérnököt, recepcióst és technikust találni. A top 10 lényegileg csak sorrendjében tér el az európai, közel-keleti és afrikai országokat tömörítő EMEA- régióban, ám míg hazánkban első- sorban a toborzás feltételeit változtatják meg a munkáltatók, addig a szakemberhiány megoldását a meglévő munkaerő továbbképzésében látják a térségben. Eltérő súllyal ugyan, de idehaza és az EMEA-országokban egyaránt a legnagyobb gondot a tapasztalat a technikai készségek és a formális képzettség hiánya jelenti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.