Parttalan jegyzettenger

Pósa Tibor
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte semmilyen szabálya nincs a blogírásnak. Magunk választjuk meg a témát, a formát, a bejegyzés terjedelmét, tehetünk bele képet, ha akarunk, ha nem, úgy is jó – szóval a blogírás látszólag semmire sem kötelez. Írhatok magamról, egy eseményről, másokról, teletűzdelhetem a blogot híres vagy nevesincs emberek idézeteivel, amelyeknek az engem foglalkoztató gondolatok, érzések adnak aktualitást. A 257 éves Taurus így írja le azt az új műfajt, amelyet manapság már milliók művelnek világszerte anélkül, hogy rákényszerülnének a meghatározására. Kis híján mindenki blogban mondja el fájdalmát és örömét a világról. Új időknek új szavai ezek. Látszólag a szabadság műfaja. Vannak, akik folytatásos nagyregényt írnak az olvasók szeme láttára, mások találó apró szösszenetekkel gazdagítják a végeláthatatlan blogirodalmat.
Lipcsey Emőke a Taurus blogja című második regényében ambiciózus célkitűzéssel a blogoszféra tevékeny tagjairól ír, a blog műfaj szabályait követve, de ezt nem számítógépen terjeszti, hanem visszatér a regény ősi formájához. Van benne történet, mindvégig fenntartott feszültség, társadalomábrázolás és -kritika, valamint mondanivaló.
Ám óhatatlanul felmerül a kérdés: ki a célközönség? A 20–30 évesek közül azok, akiknek elválaszthatatlan „testrészükké” vált a számítógép? Blog, üzenőfal, profil, MSN, chat, Skype, white és black hacker, cracker, Facebook, Twitter – tizenöt éve, ha valaki előáll ezekkel a szavakkal, igen furcsán néztek volna rá. Ma beletartoznak az új nemzedék alapszókincsébe. Kétlem, hogy őket vonzaná a Gutenberg-galaxis papírízű terméke. Talán, ha a kiadó esetleg digitalizálná a könyvet, akkor még közülük is akadna olvasó.
A Taurus blogja regény azoknak szól, akik már belekóstoltak a számítógép nyújtotta örömökbe, tehát nagyjából tudják, hogy miről van szó, de az egész digitális világ még vagy már nem tudja lenyelni őket. Ők azok a szülők, barátok, akiknek meg kellene bökniük a számítógép fölé görnyedő fiúk-lányok vállát, és megkérdezni tőlük: hogy vagy, minek örülsz, mi bánt?
Talán akkor nem történik olyan gyilkosság, olyan rejtélyes haláleset, amilyen a regény szereplőivel megesik. A számítógép sem tudja felülírni a magányt, nem gyógyír az elsivárosodásra. Hiába blogozunk, üzenőfalazunk, „kommunikálunk” személytelenül egy elképzelt világban akár százakkal, ugyanúgy egyedül maradunk a gondjainkkal.
Lipcsey Emőke a jól kitalált, esetenként más-más társadalmi közegből verbuválódott blogkör tagjai közt fenn tudja tartani az izgalmat. Ki Blackbeard, aki a kalózokért rajong? Vajon Konrádnak sikerül-e megtalálnia a mindenhol jelen lévő vírus kódját? Beteljesül-e Orpheus és myDream szerelme? És ki Taurus, ez a matuzsálemi korú férfiú, aki előre látja a jövőt? Erre nem kapunk választ. De azért kitalálhatjuk.
(Lipcsey Emőke: Taurus blogja. Helikon Kiadó, Budapest, 2011. Ára: 2690 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.