Róma dühös Rióra

Munkatársunktól
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ólom évei. Ezzel a névvel illetik Olaszországban azt a hatvanas évek végétől a nyolcvanas évek elejéig terjedő időszakot, amikor a titkosszolgálati szálakkal átszőtt bal- és jobboldali politikai szélsőségesség kiterjedt terrortevékenységgel párosult, mintegy kétezer életet kioltva. A PAC szervezet négy gyilkosságot követett el, részben megtorlásként olyan emberek ellen, akik korábban önvédelemből rablókat lőttek le. Battistiék egyik áldozatukkal annak 13 éves fia előtt végeztek, meglőve őt is, aki azóta nyomorékként él. (Z. G.)


A hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul az olasz kormány, miután a brazil legfelsőbb bíróság szerdán elutasította Cesare Battisti, a négy gyilkosságért Olaszországban életfogytiglani börtönre ítélt szélsőbaloldali terrorista kiadatását.
A bíróság döntését az áldozatok hozzátartozóinak legutolsó megalázásaként és Olaszország arculcsapásaként értékelte Giorgia Meloni olasz ifjúságügyi miniszter, Silvio Berlusconi kormányfő pedig csalódottságának adott hangot. A miniszterelnök véleménye szerint a bíróság figyelmen kívül hagyta azt a jogos elvárást, hogy igazságot szolgáltassanak az ügyben, főként az áldozatok családjainak. Franco Frattini külügyminiszter szerint mindent megtesznek a döntés megváltoztatásáért, hiszen az nincs összhangban a nemzetközi joggal.
Egy parlamenti képviselő, Alessandra Mussolini (a fasiszta diktátor unokája) diplomáciai megtorlásra szólított fel Brazília ellen.
A most 56 éves Battistit, aki a Fegyveres Proletárok a Kommunizmusért (PAC) nevű szélsőbaloldali szervezet tagja volt, 1978–79-ben elkövetett gyilkosságokért ítélték el távollétében a kilencvenes évek elején. 1981-ben megszökött a börtönből, és évekig Franciaországban élt politikai menekültként. Párizs 2004-ben megvonta tőle a menedékjogot, ezért gyorsan Brazíliába távozott, ahol 2007-ben fogták el. Az egykori gerilla kiadatását tavaly decemberben, közvetlenül távozása előtt az akkori brazil elnök, Luiz Inacio Lula da Silva utasította el, s ezt a döntést erősítette meg szerdán a legfelsőbb bíróság 6:3 arányban. Érvelésük szerint a döntés összhangban van a kétoldalú egyezményekkel, és Olaszországnak nincs jogalapja azt vitatni. Az egyik bíra szerint „Brazília nemzeti szuverenitása forog kockán, ilyen egyszerű az egész”.
Maga Battisti – akit néhány órával később ki is engedtek a Papuda börtönből – azt álltja, hogy nem lőtt le senkit, bűne arra korlátozódott, hogy egy felfegyverzett, felforgatást célzó szervezet tagja volt, amelyben ő maga is viselt fegyvert.
A két ország viszonyában már az eredeti elnöki döntés is súlyos törést okozott, akkor Olaszország hazarendelte nagykövetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.