Szabolcs XI. századi temploma

Ludwig Emil
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehérvár, Esztergom és Veszprém uralkodói, főpapi központjaihoz kötődnek a magyar állam- és egyházalapítás ezredfordulós eseményei, míg a honfoglalás és letelepedés korának legfontosabb helyszínei az Alföld és az északi hegyvidék találkozásánál, a Tisza és a Bodrog vidékén találhatók. A Kárpát-medencébe beérkező magyarok eszményi szálláshelyeket, legelőket, vadászó-halászó helyeket találtak erre, az elsőként itt megtelepedett törzsek és nemzetségek hoszszú évtizedekig el sem hagyták Zemplén, Szabolcs, Borsod tájékát.
Az első magyar krónika ismeretlen szerzője szerint a 884. esztendőben a magyarok Álmos vezérletével kiköltöztek Szkítiából, és Árpád vezér 903-ban elfoglalta az egész Felső-Tisza-vidéket (Anonymus, 7. és 14. fejezet). Bihar várának ura, Mén-Marót tiszteletlenül válaszolt Árpád követeinek, mire a fejedelem hadat küldött ellene. Tas, Töhötöm (Tétény) és Szabolcs vezér seregei a ládi révnél átúsztattak a Tiszán, és a Szamos felé tartottak a folyó mentén, „majd tábort ütöttek azon a helyen, ahol most Szabolcs van. Annak a földnek a lakói önként meghódoltak előttük, és lábukhoz borulva fiaikat kezesül adták, csak hogy bajuk ne legyen” (20. fejezet, Pais Dezső fordítása). Nem ismerjük a geszta pontos keletkezési idejét, a Szabolcs név azonban – Zabolcz alakban – már egy 1092. évi levélben is szerepel, 1138 és 1211 között pedig több ízben felbukkan Sobolchként. Nem akárki: Árpád fejedelem unokaöccse, Előd fia Szabolcs nevét őrzi a helység – és a körülötte kialakult megye –, a honfoglaló fővezér halála után valószínűleg Szabolcs vezér örökölte a fejedelmi rangot.
Középkori hírforrásunk így folytatja a históriát: „Szabolcs, ez a fölötte bölcs férfiú megtekintett egy helyet a Tisza mellett, s […] kiokoskodta, hogy erősségénél fogva várépítésre való. Tehát összegyűjtve ott a köznépet, nagy árkot ásatott, és igen erős várat építtetett földből. Ezt most Szabolcs várának hívják” (21. fejezet).
Még a modern kori régészek feltárómunkája sem kellett ahhoz, hogy az utókor szinte „eredeti” állapotában láthassa a település nyugati szélén magasodó, háromszög alakú földsánccal övezett IX. századi földvárát, amely előbb Szabolcs birtokának, majd az ispánságnak s végül a vármegyének központja volt. Két évszázad régészeinek köszönhető azonban, hogy ismertté váltak a legkorábbinak mondható Kárpát-medencei magyar sírok leletei: a szabolcsi vár melletti temetőn kívül a bodrogközi Karos és Bodroghalom összesen négy temetkezési helyéről származó, köztük a karosi, a pompás rakamazi és tarcali vitézi tarsolylemezek, a szintén rakamazi turuldíszes hajkarika, ruha- és fegyverdíszek, lószerszámveretek – megannyi csodás IX. és X. századi ötvös- és kovácsremek. A temetők sok évtizedes folyamatos „használatról” tanúskodnak, az Anonymus által leírt ősi nevek – Tass, Zombor, Alpár, Bors(od), Borsova, Nyír, Szalók, Tolcsva, Sátorhalom, Bodrog, Takta stb. – a magyarok IX. század vége óta tartó helyben lakását bizonyítják.
Szabolcson talán már Szent István király uralkodásának idején megépült az első templom a földvártól nyugatra, a sánc közelében. Nagyságát és formáját nem ismerjük, azonban a XI. század utolsó évtizedében bizonyosan akkora egyház állt a mai helyén, amelyben Szent László király megtarthatta történelmi találkozóját a hazai egyházi főrendekkel és világi előkelőkkel. Az 1092. május 20-án megtartott szabolcsi zsinaton 42 törvényt fogadtak el – a papság és a nép tanúskodása mellett –, amelyek a papok házasságának korlátozásától a templomépítésen, -fenntartáson és a tizedszedésen át az egyházi ünnepek és a bíráskodás rendjéig, a pogány szokások elleni fellépésig szabályozták az egyházi és királyi jogokat.
A jelenleg is látható, eredetileg Szűz Mária tiszteletére épült református templom 14 méter hosszú, 9 méter széles hajóból és a keleti oldalához csatlakozó 6,5 méter hosszú, félköríves szentélyből áll. Alaprajza megegyezhet a Szent László kori vagy egy XII. századi egyházéval. 1,2 méter vastag falai eleinte famennyezetet, később kőboltozatot hordoztak, amelyet egy – a Kállay család levéltárában talált 1357. évi – irat szerint három pár kőoszlop támasztott alá. Építőanyagát a szentesi hegyből úsztatták le a Bodrogon. Bejárata a déli oldalon nyílott, ugyanitt négy ablak világította be a hajót, a boltozatos szentélybe körablakon át jutott be a fény. A XIV. századi forrás fatoronyról tesz említést. Még két ízben történt némi renoválás és átalakítás a templomon a középkorban: az 1400-as évek második felében freskókkal díszítették a falait, a XV. század végén a sarkain támpilléres sekrestyét toldottak a hajóhoz, és kőből faragott gótikus szentségházat illesztettek a diadalív északi oldalához.
A tatárok pusztítása után, 1245 körül IV. Béla király a Szente-Mágocs nembeli Szabolcsiaknak adományozta a községet, a templom kegyurasága a családé lett, utódaik Mátyás király uralkodásáig bírták e jogaikat. Nyomot hagytak az épületen a huszita háborúk is, az újkori feltárások során talált töredékek a cseh zsebrákok rombolásáról tanúskodnak. A XVI. század derekán a protestáns hitre tért szabolcsiak vették birtokba az esperesi templomot, a török háborúk miatt azonban nem volt maradásuk: az 1558-ban még 31 jobbágyportát számláló községet kerek száz esztendő múltán teljesen elhagyottként írták össze. 1757-ben a visszatért reformátusok állították helyre a romos egyházat. Téppel József tokaji kőmívessel kötött szerződésükben szerepel a hat román kori kőpillér és a boltozat, ezeket később elbontották, és megnagyobbították a déli kaput. A bejárat oldalfalába karcolt Ao 1796 Re felirat szerint abban az évben is történt valamilyen helyreállítás. 1828–30-ban a tetőzetet kellett megjavítani, amihez kétezer darab zsindelyt használtak fel – olvasható Szabolcs község millenniumra készült monográfiájában –, az 1841. évi nyírségi földrengés miatt 1847 és 1900 között több ízben kellett javítani az életveszélyessé vált födémet és falakat. 1974-ben kezdődött meg a templom – és az Árpád-kori földvár – régészeti feltárása és műemléki helyreállítása, a teljes rekonstrukció az 1980-as évek végére készült el. 1992-ben, a szabolcsi zsinat 900. évfordulóján Antall József kormányfő leplezte le és koszorúzta meg Szent László király (Varga Imre készítette) szobrát nagy ünnepségen.
A Tisza bal partján, a Bodrogközzel és a Tokaji-heggyel szemközt fekvő Szabolcs község egész napra elegendő régészeti, történelmi és néprajzi látványossággal szolgál; a jelen szomorúsága, hogy az 1960-as években még nyolcszáz lelkes településen már csak feleannyian élnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.