Százezer lakást érint a késve fizetés

Magáncsőd bevezetését sürgették az ellenzéki pártok és a civil szervezetek képviselői tegnap a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén, ahol az Otthonvédelmi akcióterv pontjait véleményezték a résztvevők. Minden tizedik hitel bedőlőfélben van.

Csécsi László
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csodaszer az Otthonvédelmi akcióterv, de az adósok többsége számára segítséget nyújt, beleértve a legnehezebb helyzetben lévőket is – közölte tegnap a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén Balogh László. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökhelyettese azt is hozzátette, hogy a felügyelet úgy próbál segíteni az adósoknak az Otthonvédelmi akcióterv kínálta lehetőségek közötti választásban, hogy egy kalkulátort helyez el a honlapján, amely személyre szóló számításokkal könnyíti meg a döntést.
Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a jelenlegi helyzet súlyosságát felvázolva elmondta: idén március végén 9200 milliárd forint volt a lakosság hitelállománya, ennek kétharmada devizahitel. A hitelállomány körülbelül egynegyedét már nem bírják időben fizetni az adósok. A tartozások 17 százalékánál kilencven napnál rövidebb a fizetési késedelem, tíz százalékánál pedig ennél hosszabb ideje maradnak el a törlesztéssel az ügyfelek. Ez utóbbi kategória azért fontos, mert a bankok tapasztalatai szerint a három hónapnál hosszabb elmaradást már nagyon nehezen tudják bepótolni az adósok. – A késedelmes fizetés százezer ingatlanszerződést érint – fűzte hozzá Szatmáry Kristóf. Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy a kormány adósokat segítő akcióterve mind a bankoktól, mind az államtól, mind az ügyfelektől elvárja, hogy részt vegyenek a probléma megoldásában.
Az ellenzék nem vitatta, hogy mindhárom szereplőre feladatot hárít az akcióterv, ám véleményük szerint az ügyfeleknek jóval nagyobb áldozatot kell vállalniuk, mint a bankoknak. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője közölte: elfogadhatatlan, hogy egyenlően osszák el a felelősséget a szereplők. Véleménye szerint a pénzintézeteknek 80, míg az ügyfeleknek és az államnak 10-10 százalékban kell kivenniük a részüket az adósmentésből. Ertsey Katalin, az LMP képviselője pedig arról beszélt, hogy a bankok teherbíró képessége jóval nagyobb, mint az ügyfeleké, ezért nekik nagyobb áldozatot kellene hozniuk. Az ellenzékiek abban is egyetértettek, hogy a magáncsőd intézménye jelenthetne igazi megoldást az adósok nehézségeire.
Horváth György, a Fogyasztóvédők Országos Egyesületének elnöke szerint tarthatatlan, hogy a hitel felvételénél csak a fogyasztónak van felelőssége, a banknak alig. Mint mondta, abszurd, hogy amíg egy vállalkozás könyvelésével megbízott szakember felelősséget vállal a munkájáért, egy pénzügyi tanácsadó – bár a döntéshozatalban való részvételéért megkapja a neki járó bért – nem vállal felelősséget tevékenysége következményeiért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.