Szlovákia bírálja az új alkotmányt

Neszméri Sándor
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar alkotmánnyal kapcsolatban két napon át két beterjesztést is megtárgyalt a szlovák parlament. Az egyiket az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt nyújtotta be, határozati javaslatában azt szorgalmazta, hogy a magyar Országgyűlés vonja vissza és dolgozza át az alaptörvényt, amely „nyíltan mondja fel és kérdőjelezi meg a trianoni és a párizsi békeszerződést”. A nemzetiek azt is javaslatukba fogalmazták, hogy Szlovákia vegye fel a kapcsolatokat Magyarország többi szomszédjával és „kezdeményezze egy szövetség létrehozását a magyar irredentizmus megfékezésére”, miközben a „közép-európai békét veszélyeztető magyar politikáról” a nemzetközi szervezeteket is tájékoztatnia kellett volna a szlovák kormánynak.
A kétnapos vita, amelyben szinte kizárólag ellenzéki képviselők vettek részt, a határozati javaslat szellemét hordozta, olyannyira, hogy a kormánykoalíciós szlovák képviselők közül többen is bevallottan azért nem vettek részt az ülésen, mert hangneme „kibírhatatlan” volt. A nagyobb ellenzéki párt, az Irány-Szociáldemokrácia még azzal is megvádolta a Radicová-kormányt, hogy „azért nem akadályozta meg az európai szerveknél” a magyar alaptörvény elfogadását, mert „kollaborál az Orbán-kormánnyal revizionista politikája megvalósításában”. A kormánykoalíciós többség végül a parlament külügyi bizottságának sokkal enyhébb hangvételű határozatát fogadta el, amely alapvetően a magyar alkotmány „exteritoriális jellegét” utasítja vissza, s arról „biztosítja” Szlovákia lakosságát, hogy az ország területén a magyar jogszabály nem, „kizárólag a szlovák alkotmány és törvények lesznek érvényesek”.
A kétnapos vita és a határozat miatt élesen bírálja a szlovák parlamentet a Magyar Koalíció Pártja (MKP), amely rámutat arra, az európai normák szerint az országok alkotmánya a nemzeti parlamentek hatásköre, „érthetetlen hát, hogy a törvényhozás napirendjére tűzte egy másik ország alkotmányának megvitatását”. Az MKP állásfoglalása ugyanakkor „értelmezhetetlennek” nevezi a parlamenti határozatban a területen kívüliség emlegetését, ha maguk a parlamenti képviselők „biztosítják az országot arról, hogy Szlovákia területén csak a szlovák jogszabályok érvényesek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.