Sztrájkolnak a mozdonyvezetők?

Ha a kormány nem tárgyal velük a nyugdíjkedvezmények átalakításáról, június 29-én és július 7-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a mozdonyvezetők, melyhez BKV- és volános dolgozók is csatlakoznak.

Bákonyi Ádám
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország minden részéről érkezve, több száz mozdonyvezető demonstrált tegnap a Kossuth-téren a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjrendszer átalakítása ellen. A masiniszták a Nyugati pályaudvarnál gyülekeztek, majd sípokkal, kereplőkkel zajt csapva, de – a rendvédelmiekkel ellentétben – fegyelmezetten vonultak át az Alkotmány utcán keresztül a Parlament elé. Bár az akciót a Mozdonyvezetők Szakszervezete (Mosz) hirdette meg, azon BKV-s villamos-, HÉV-, metró- és buszvezetők, volános sofőrök és vasutasok is részt vettek. Az egyik felszólaló, Velkei Béla mozdonyvezető úgy fogalmazott, hogy „se éjszaka, se nappal, se ünnep, néha se család, csak a munka. A felelősség pedig óriási, naponta ezrek életéért felelünk.” Szavai szerint nem panaszkodnak, csak azt szeretnék, hogy továbbra is elismerjék munkájuk nehézségét, ezért azt várják a kormánytól, hogy tárgyaljon velük.
A párbeszéd szükségességéről beszélt Kiss László is, hangsúlyozva, hogy a hatvan év körüli mozdonyvezetőknek alig van már esélyük megfelelni az egyre szigorodó pályaalkalmassági követelményeknek, a tervezett intézkedés így súlyosan fenyegeti az egzisztenciájukat. A MOSZ elnöke közölte, ha a kormány nem tárgyal velük érdemben, június 29-én és július 7-én 9 órától 11 óráig figyelmeztető sztrájkot tartanak. A bejelentéshez csatlakozott a BKV-nál működő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, illetve a Volán társaságok dolgozóit tömörítő Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége. A demonstráció végén a szervezők petíciót és egy mozdonyvezetők munkáját bemutató filmet juttattak el a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, illetve az országgyűlési képviselőknek – ezeket a KDNP kivételével valamennyi parlamenti párt részéről átvették.
Szijjártó Péter nagyon fontosnak nevezte a mozdonyvezetők által felvetett kérdéseket. Mint mondta, ezért is szerepelnek ilyen kérdések a szociális konzultációban, amelynek végéig nem születnek döntések az érintett területeken. – Az emberek véleményének megismerése után, az abból fakadó törvényalkotási munka során a kormány a szükséges egyeztetéseket és tárgyalásokat el fogja végezni – közölte a miniszterelnök szóvivője.
Mindeközben négy, jövő csütörtökre országos demonstrációt hirdető, közismerten baloldali kötődésű szakszervezeti konföderáció képviselőivel is egyeztetett az LMP. A találkozón a kormány foglalkoztatáspolitikájáról, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megszűnéséről, valamint a párt által kezdeményezett, a munkavállalói jogokkal kapcsolatos népszavazásról volt szó. – A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Liga szakszervezetek, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés képviselőivel közösen úgy véljük, a munkavállalók ellen indított támadássorozat csak fokozza azok kiszolgáltatottságát, de nem alkalmas munkahelyteremtésre – mondta az LMP gazdaságpolitikai kabinetvezetője. Scheiring Gábor szerint a szakszervezetek helyeselték a párt munkavállalói jogokkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezése fő irányait is.
– Az LMP szolidaritást fog vállalni a szakszervezetek tüntetésével. Ez egy hosszú távú párbeszéd kezdete, amelynek célja a munkavállalók helyzetének javítása – közölte Scheiring Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.