Túl drága az izocukor

A világpiaci cukorárcsökkenés ellenére alig mérséklődik az izocukor (az élelmiszeriparban használt folyékony édesítőszer) ára, így extraprofitot rak zsebre a monopolhelyzetben lévő gyártó, a Hungrana – állítják az édesítőszer felhasználói. Szerintük az árat uniós kvótaegyeztetést követően egy újabb gyár engedélyének kiadásával lehetne letörni. A Hungrana az alapanyagul szolgáló kukoricaár duplázódásával magyarázza az áremelkedést.

Munkatársunktól
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban a cukor árával együtt emelkedő izocukor nem vált jelentősen olcsóbbá annak ellenére, hogy a cukor világpiaci ára mintegy húsz százalékkal csökkent az év eleji nagy árrobbanást követően – hangoztatják ipari felhasználók, akik számára ez jelentős költségnövekedést jelent, hiszen ők a répacukor kristályosodása miatt nem használhatnak termékeikhez hagyományos édesítőszert. Jól jellemzi a gyors áremelkedést annak az izocukor-felhasználónak az esete, aki 2010-ben még kilónként 113 forintos nettó áron jutott az édesítőszerhez az osztrák Agrana társaságcsoport érdekeltségi körébe tartozó és a régióban monopolhelyzetben lévő szabadegyházi Hungrana-gyárból, ám az idén január elsejétől már 146 forintot kellett fizetnie ugyanezért, később 165, majd 205 forintot számoltak fel az izocukor kilójáért. Ezt követően ugyan mintegy öt százalékkal, 195 forintra csökkent a kilónkénti ár, de ez messze elmarad a cukor esetében tapasztalható, több mint húszszázalékos áreséstől. A felhasználó különösen azt nehezményezte, hogy – kapacitáshiányra hivatkozva – az alacsonyabb áron minden áremelés előtt csak korlátozott mennyiségben tudták kiszolgálni, az áremelkedés után viszont nem volt szó kapacitáskorlátról.
A lapunkat megkereső hazai felhasználók úgy gondolják, az izocukor értékesítésén jelentős extraprofit keletkezik, hiszen előállítása sokkal olcsóbb, mint a cukoré, az ár mégis közelíti a répacukorét. S miután a régióban a Hungranáé az egyetlen termelőüzem, a felhasználók még beszállítót sem válthatnak. Ezért arra ösztönöznék a kormányt, hogy a cukorkvóta mellett kezdeményezzék a hazánknak járó jelenlegi izocukorkvóta emelését is. Siker esetén egy újabb termelőüzem léphetne a piacra, amely megakadályozhatná, hogy irreálisan magasan tartsák a termék árát.
Lengyel Attila, a Hungrana ügyvezető igazgatója a vádakra reagálva elmondta, az izocukorárak a közelében sem jártak a 900 eurós tonnánkénti cukorárnak, illetve, hogy nincs szoros kapcsolat a hagyományos répacukor és az izocukor árak között. Az általuk alkalmazott árakat minden esetben a világpiaci árakhoz igazítják. S bár üzleti titokra hivatkozva a konkrét árakról nem tudott beszámolni, az elmúlt időszak áremelkedését egyértelműen a jelentős kukoricaár-emelkedéssel magyarázza: míg tavaly tonnánként 120 euróért vásárolták az alapanyagot, az idén a dupláját kell fizetniük érte. Azt pedig kategorikusan tagadta, hogy kapacitáshiány miatt ne tudtak volna bármilyen hazai igényt kielégíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.