Tüntetés: alkotmányvédelem vagy politikai ambíciók?

Jövő csütörtökre „békés” demonstrációt hirdetett az alkotmányos jogok védelme érdekében magánemberként a fegyveres és rendvédelmi sztrájkbizottság két korábbi vezetője, akik mégsem vállalnak felelősséget azért, ha a megmozduláson mégis rendbontás lenne. Szijjártó Péter szerint egyes érdek-képviseleti vezetőknek sokkal fontosabb saját pecsenyéjük sütögetése, politikai ambícióik kiélése, mint a normális tárgyalás. Orbán Viktor ma újra találkozik a rendvédelmi szakszervezetekkel.

Bákonyi Ádám
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadlábon Szima. Lakhelyelhagyási tilalom mellett szabadlábra helyezte Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) főtitkárát a Kaposvári Városi Bíróság tegnap. Az érdek-képviseleti vezetőt múlt héten pénteken gyanúsítottként hallgatták ki Szekszárdon, majd éjjel őrizetbe vették hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt a TMRSZ működése kapcsán. A nyomozást aznap a Kaposvári Nyomozó Ügyészség rendelte el „konkrét adatokkal alátámasztott feljelentés alapján”, majd házkutatást is tartottak a TMRSZ szekszárdi irodájában. – Olyasvalamivel vádolnak, amit nem követtem el, rendkívüli módon megaláztak – mondta Szima Judit láthatóan megtörten tegnap a Kaposvári Városi Bíróságról távozóban. Az ekkor már bilincs és vezetőszár nélkül nyilatkozó főtitkár lapunk kérdésére elmondta, hogy a bíróságról az édesapjához megy. (A bíróságon apja lakását jelölte meg helyszínként, ahol a határozatnak megfelelően tartózkodni fog.) Vadócz Attila, a Somogy Megyei Bíróság szóvivője a kétórás bírósági tárgyalás után újságíróknak úgy nyilatkozott: a bíróság az előzetes letartóztatást nem tartotta indokoltnak, a büntetőeljárás meghiúsításának veszélyére való tekintettel lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Ez a lakhely nem a gyanúsított eddigi tartózkodási és lakhelye, hanem egy másik megyében lévő lakhely – jegyezte meg. Az ügyész fellebbezett a határozat ellen, ezért jogerős határozatot – várhatóan egy héten belül – a Somogy Megyei Bíróság hoz. (G. J. A.)


Bohócforradalom elnevezéssel, „békés” demonstrációt hirdetett jövő hét csütörtökre a fegyveres és rendvédelmi sztrájkbizottság két korábban lemondott vezetője. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke közlésük szerint magánemberként, az alkotmányos jogok védelme érdekében szervezik az akciót. A demonstráció elnevezéséből úgy tűnik, az érdekvédők a szívükre vették a miniszterelnök egyik korábbi kijelentését. Hétfői találkozójukon Árok Kornél javasolta Orbán Viktornak, hogy menjen ki a Kossuth térre, és tartson ott egy szociális konzultációt. A rendvédelmi sztrájkbizottság azóta lemondott vezetője szerint a kormányfő erre azt válaszolta, hogy az ötletet majd elmondja a bohócügyi államtitkárának.
Kónyáék ezért bohócnak maszkírozva várnak minden olyan civil és társadalmi szervezetet, szakszervezetet, illetve állampolgárt, aki bizalomvesztés miatt visszavonná a Fidesz–KDNP-re tavaly leadott szavazatát. A megmozduláson az Alkotmány utcában felállítandó fülkékben lehet majd „voksolni” arról, hogy visszavonják-e a tavalyi szavazataikat az ott megjelentek. Ha a válaszuk igen lesz, úgy a Köztársasági Elnök Hivatalához vonulnak, hogy „érvényt szerezzenek a nép akaratának” – bár az érdekvédők szavai szerint „a kétharmados parlamenti többségre sem a politikai elit, sem a társadalom nem érett még”. Árok Kornél közölte, rendbontás esetén feloszlatják a demonstrációt, ha pedig a jelenlévők nem engedelmeskednek ennek, akkor azt a rendőrségnek jelzik. „Ettől kezdve nem vállalunk felelősséget az ottlévőkért” – jelentettet ki Árok Kornél.
Emlékezetes, a tűzoltók voltak azok, akik egy demonstráción hanggránátokkal, füstbombákkal, a köztéri tűzcsapok megnyitásával idéztek háborús hangulatot az Andrássy úton. A második, Kossuth téren megtartott akción ugyancsak tűzoltók nyomultak fel a Parlament elkerített lépcsőjére, egy nyugdíjas tűzoltó pedig izraeli zászlót égetett. Kónya már a sztrájkbizottság vezetőjeként többször is kijelentette: egy esetleges következő demonstráció békés jellegét már nem biztos, hogy garantálni tudják. A szakszervezetis vasárnap pedig már egyenesen rendvédelmi dolgozókkal megtámogatott, kordában már nem tartható „szabadcsapatokról” beszélt.
Vannak olyan rendvédelmi szakszervezeti vezetők, akik bohóctréfát próbálnak űzni nemcsak a kormánnyal való tárgyalásból, hanem az általuk képviselt állományból is – reagált Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője kijelentette, egyes érdek-képviseleti vezetőknek sokkal fontosabb saját pecsenyéjük sütögetése, saját politikai ambícióik kiélése és előkészítése, mint a normális együttműködésre irányuló tárgyalás a kormánnyal. Szijjártó Péter közölte, Orbán Viktor ma kora reggel újra találkozik a fegyveres szakszervezetek képviselőivel.
A tegnapi tárgyalások eredménytelenül záródtak a rendészeti érdekvédelmi szervezetek és a belügyminiszter között a nyugdíjkedvezmények átalakításáról. Bár az érdekvédők elismerték, hogy a kormány eredeti elképzeléseihez képest több ponton is kedvezően változtak a feltételek az egyeztetések során, mégis úgy fogalmaztak: a jelenlegi koncepció se nem elfogadható, se nem tudomásul vehető a számukra. A tizenöt hivatásos rendvédelmi szakszervezet azonban egyértelművé tette: elkötelezettek a konfliktus tárgyalásos rendezése mellett, ezért a kormányfővel való mai találkozón a nyugdíjkedvezmények megőrzésén túl, a hivatásosok életpályamodelljéről akarnak egyeztetni. Mindeközben a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete többezres demonstrációt tartott a Belügyminisztérium épülete előtt, ahol Pintér Sándor tárcavezető távozását és demokráciát követeltek.

Demonstráció Miskolcon. Jövő csütörtökön demonstrációt tart Miskolcon három, közismerten MSZP közeli szakszervezeti konföderáció. Az MSZOSZ, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és a Szakszervezetek Együtműködési Fóruma közösen tiltakozik egyebek mellett a szakszervezet-ellenes intézkedések, a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megszüntetése, a munka törvénykönyvének átalakítása és a nyugdíjrendszer egyeztetés nélküli átalakítása ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.