Van élet az IMF-en kívül

MN
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először érte el a külföldi média ingerküszöbét az Orbán-kormány egy lépése, amikor az szembeszegült a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Néhány héttel az új kabinet hivatalba lépését követően, tavaly júliusban a washingtoni székhelyű pénzintézet tárgyaló delegációja megállapodás nélkül távozott Magyarországról. Ezt követően a nemzetközi sajtó attól volt hangos, hogy Magyarországnak szüksége van az IMF biztonsági hálójára a befektetői bizalom megtartása érdekében, nagy hiba volt öszszerúgni a port a valutaalappal. Azóta egyértelműen bebizonyosodott, hogy az ország képes finanszírozni magát a piacról. Nincs szükség a valutaalap mankójára, arra a segítségre, amelynek az ára az, hogy a gyeplőt át kell adni a hitelező kezébe.
Ha a kormány egy évvel ezelőtt nem vállalta volna a konfliktust az IMF-fel, nem lehetett volna bevezetni a válságadókat, a bankadót és az államadósság csökkentése a magán-nyugdíjpénztári vagyonból is elképzelhetetlen lett volna. Nem volt egyszerű döntés ajtót mutatni a valutaalapnak, a jobboldalhoz közelebb álló közgazdászok közül sokan elfordultak emiatt a jelenlegi kabinettől, és a kormányon belül is megosztottságot okozott az önállósodás, a „gazdasági szabadságharc”. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a minap egy gazdasági témájú rendezvényen elismerte, hogy ez volt a legkockázatosabb lépésük, mára azonban bebizonyosodott, hogy „jól jártunk a valutaalap kipaterolásával”.
A jelenlegi kormány ugyanakkor megválasztása után nemcsak a pénzügyi, hanem az energetikai függetlenség növelését is célul tűzte ki. Emiatt beiktatása után gyakorlatilag rögtön tárgyalásokba kezdett az orosz féllel többek között a Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő 21,2 százalékos Mol-részvénycsomag megvásárlásáról. A hosszas egyeztetést csak e héten koronázta siker, amikor is a magyar kormány megállapodást kötött az orosz céggel. A magyar állam 1,88 milliárd eurót (körülbelül 500 milliárd forintot) fizet a papírokért a még meglévő, hárommilliárd eurós IMF-hitelkeretből. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter értékelése szerint a befektetés Magyarországnak jó üzlet, már középtávon biztosan megtérül. Hangsúlyozta, tekintettel arra, hogy a kormány korábban lehívott IMF-forrásból fedezi az ügyletet, az nem lesz hatással sem az államadósságra, sem az államháztartási hiányra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.