Visszavett Mol-pakett

Megvette a magyar állam az orosz Szurgutnyeftyegaz tulajdonában álló 21,2 százalékos Mol-részvénycsomagot – jelentette be tegnap Orbán Viktor miniszterelnök. A pakett körülbelül 500 milliárd forintba került, a papíronként mintegy 22 400 forintot a meglévő IMF-keretből fizeti az állam.

Dékány Lóránt
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország visszaszerezte 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól – jelentette be Orbán Viktor tegnap Budapesten. A miniszterelnök hangsúlyozta, ez nem vásárlás, hanem egy nehéz küzdelem volt, amely során egy év kemény tárgyalássorozat és egyeztetés után sikerült megállapodni.
– Fontos lépést tettünk az erős Magyarország felé vezető úton – mondta a kormányfő a parlamentben tartott sajtónyilatkozatában. Orbán kiemelte, hogy a bejelentés értékét kívánták kiemelni azzal is, hogy a kabinet egyéves fennállása alatt először került sor ilyen műfajú médiaeseményre.
Orbán Viktor szerint ezzel a lépéssel sikerült biztonságba helyezni nemzetgazdasági szempontból az egyik legjelentősebb magyar nagyvállalatot. Hangsúlyozta azt is, hogy egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása. A miniszterelnök ezért úgy véli, hogy hazánk és a térség megújításának egyik kulcsa éppen az energiafüggőség csökkentése és a nemzeti ipar újjáélesztése. Orbán beszélt arról is, hogy a tulajdonrész visszavásárlásával a Mol erős magyar és erős közép-európai vállalattá vált, amely versenyképessé teszi Magyarországot.
*
A kormányfő leszögezte, hogy a magyar kormánynak mindenkor ki kell állnia az ország és a magyar emberek érdekeiért. – Ezt tettük, ezt tettem én is a mai napon, és ezt fogjuk tenni a jövőben is – mondta rövid sajtónyilatkozata végén Orbán Viktor. – Hosszú heteken át tárgyaltak a magyar kormány képviselői a Szurgutnyeftyegazzal – fejtette ki sajtótájékoztatóján Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter. Hozzátette, azzal, hogy az állam visszavásárolta a részvénycsomagot az orosz társaságtól, sikerült stabilizálni a Mol helyzetét. Ezzel együtt pedig növekedett hazánk és a régió ellátásbiztonsága. – A magyar állam 1,88 milliárd eurót (átszámítva mintegy 500 milliárd forintot) fizetett a Szurgutnak, amely körülbelül 22400 forintos részvényenkénti árnak felel meg. Ez a megállapodás előtti három hónap átlagos árfolyama – hangsúlyozta Fellegi, megjegyezve, hogy az összeget a még meglévő 3 milliárd eurós IMF-keretből egyenlítik ki, így az nincs hatással a költségvetési hiány mértékére.
A miniszter kiemelte, a mostani megállapodással jelentős akadály hárult el a magyar–orosz kapcsolatok fejlődésének útjából. Ugyanakkor újságírói kérdésre leszögezte, piaci alapú megegyezés történt, tehát a pénzen kívül „nem adtunk semmit az orosz félnek”. – Nincs szó csomagról, a megállapodás nem tartalmaz semmiféle nem publikus elemet – húzta alá Fellegi, hangsúlyozva, a megállapodás az Országgyűlés jóváhagyásával válik véglegessé. – A magyar állam teljes mértékben támogatja a Mol stratégiáját és menedzsmentjét – mondta Fellegi.
– A Mol minden érintettje szempontjából megnyugtató megoldás született. Véget ért a bizonytalanság – jelentette ki Hernádi Zsolt, a hazai olajtárság elnök-vezérigazgatója a Fellegi Tamással közösen tartott sajtótájékoztatón. Megjegyezte, Nyugat-Európában bevett szokás, hogy az államok tulajdonosi szerepet vállalnak a stratégiai vállalatokban. – Minden befektetőtől azt várja el a Mol vezetése, hogy nemzetközi szinten gondolkozzon. A mostani megállapodással ezt biztosítva látjuk. A társaság a magyar államot baráti stratégiai partnernek tekinti – jelezte Hernádi.
Hamarosan a magyar állam tulajdonába kerül további mintegy 2,4 százaléknyi Mol-részvény, ami jelenleg a magánnyugdíjpénztárak tulajdonát képezi. Fellegi Tamás szavai szerint azonban még nem döntötték el, meg is tarják-e a 21,2 százalékon felüli részesedést.
Mint ismert, a magyar olajtársaság több mint ötödét kitevő pakettet a Szurgutnyeftyegaz még 2009-ben vásárolta meg az OMV-től. Ám az orosz társaságot az eltelt idő alatt nem jegyezték be a Mol részvénykönyvébe, mert az ehhez szükséges jóváhagyást nem adta meg a Magyar Energia Hivatal. Utóbbi ugyanis több alkalommal kérdéseket intézett a Szurguthoz arról, ki a társaság mögött lévő végső haszonhúzó, ám ezekre nem válaszolt kielégítően az orosz vállalat. Emiatt a Szurgut egyetlen alkalommal sem jutott be a Mol közgyűlésére, vagyis nem tudott élni részvényesi jogaival. Egyébként a Surgutneftegasnál nem kommentálták a tranzakcióra vonatkozó hírt.
A fejleményekre a pártok is reagáltak. Az MSZP közleménye szerint az ügylet eredményeképpen nem csökken Magyarország energiaimport-függősége, s nem lesz olcsóbb sem a gáz, sem az üzemanyag. Hasonlóképpen érvel az LMP is, azt állítva, hogy a vétel miatt 500 milliárd forinttal nő az államadósság. A Jobbik üdvözli a Mol-részvénycsomag állami kézbe kerülését és elfogadhatónak tartja ennek pénzügyi hátterét is.

vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.