A mahacskalai csata

Orosz nacionalista körökben manapság divatos elképzelés a Kaukázus leszakítása Oroszországról. A szentpétervári Zenit drukkerei ilyet nem mondtak ugyan, ám a legutóbb a mahacskalai Anzsi stadionjának lelátóin is zajló csata után a CSZKA táborának korábbi próbálkozásához hasonlóan azt fontolgatják, hogy bojkottálják a kaukázusi csapatok mérkőzéseit. Az orosz kormány eközben más utakon jár, s a következő másfél évtizedben inkább megtízszerezi a Kaukázus térségének fejlesztésére fordítandó pénzeket.

Stier Gábor
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon ki ütött előbb? – taglalta napokig az orosz sajtó. A Zenitet Dagesztánba elkísérő mintegy 300 drukker szerint a helyiek már a meccs előtt megtámadták kisebb csoportjaikat, míg az Anzsi fanatikusai azt állítják, a vendégtribünön kifeszített fekete-sárga-fehér orosz birodalmi zászló okolható mindenért. Mint ahogy idén ugyancsak nem nézték jó szemmel, amikor a mahacskalai szurkolók Himkiben és Moszkvában magasra emelték a csecsen szakadárok jelképét, Icskéria zászlaját. Az ilyen önmeghatározást erősítő szimbólumok különösen az orosz és az észak-kaukázusi csapatok mérkőzésein provokálják a szemközti tábort.
Általában különösebb rendbontás nélkül zajlanak ezek az összecsapások, ám a mostani eset kavarta hullámok is jelzik, hogy az orosz és a kaukázusi társadalmak között tapintható a feszültség. A szembenállást egyrészről erősíti a közelmúltbeli háborúk emléke, de orosz részről táplálja az az adatsor is, miszerint csupán az év első felében a Kaukázusban 99 kommandós és rendőr vesztette életét, 253-an pedig megsebesültek az iszlamisták elleni harcban. A másik részről ugyanakkor éppen a rajtaütések sokszor a civil lakosságot sem kímélő durvasága éleszti, illetve erősíti a nemzeti helyett egyre inkább iszlamista és szociális alapú szembenállást.
Az orosz nacionalistáknak a „Kaukázus etetéséből” is elegük van, így nem támogatják a kormánynak a régió fejlesztésére irányuló törekvéseit sem. Moszkva egyrészt így igyekszik megvásárolni a helyi elit lojalitását, a fejlesztés azonban enélkül is elkerülhetetlen. Az 50 százalékot meghaladó munkanélküliség már most is egyre nagyobb szociális feszültséget generál, s az elkeseredettek nagyon könnyen és egyre nagyobb számban kötnek ki a szélsőségesek táborában. S akkor még nem beszéltünk arról, hogy e térségben lesz 2014-ben a téli olimpia is, amely szintén komoly fejlesztéseket igényel. Ennek megfelelően a frissen kiszivárgott értesülések szerint a kormány harmadrészben magánbefektetők révén 2025-ig a jelenlegi összeg tízszeresét, évente mintegy 10 milliárd dollárt költ az észak-kaukázusi régió felzárkóztatására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.