Szabad préda a WikiLeaks-gyűjtemény

Julian Assange magándöntésének köszönhetően a WikiLeaks egyetlen nap alatt, szerkesztetlenül publikálta az általa megszerzett, még kiadatlan mintegy negyedmillió amerikai diplomáciai távirat nem csekély maradékát. A döntésre reagálva a tényfeltáró honlap médiapartnerei, a The Guardian, a The New York<br />Times, az El País és a Der Spiegel közös nyilatkozatban ítélte el a döntést, mert szerintük ezzel veszélybe sodorhatják a forrásokat.

Munkatársainktól
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai nagykövetség erőteljesen érdeklődött az Oroszországhoz kapcsolódó energetikai tervek, valamint a Molt érintő információk iránt, derül ki a kiszivárogtatott dokumentumokból. Washingtont érezhetően aggasztotta a Mol iránti orosz érdeklődés. A követség információi alapján az orosz kormány állt a Mol több mint ötödét még 2009-ben megszerző ismeretlen tulajdonosi hátterű orosz energiaóriás, a Szurgutnyeftyegaz mögött. „Amikor a Mol a Szurgutnyeftyegaz ellen harcol, nemcsak egy nagyvállalattal, hanem az orosz állammal is szembeszáll, ennek pedig olyan eszközök is rendelkezésére állnak, amelyek egy cégnek nem” – mondta Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatónak Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes egy 2009. novemberi távirat szerint. Ebben az is szerepel, hogy az oroszok felvetették, a Szurgutnyeftyegaz helyét átveheti egy jobban megfelelő orosz vállalat is. Minderről állítólag maga Hernádi Zsolt számolt be Budapesten az amerikai külügyminiszter energiaügyi különmegbízottjának, Richard Morningstarnak. Kiderül, Hernádi Zsoltot az is aggasztotta, hogy az oroszok a horvát kormánynak tett vonzó ajánlatok (alacsony gázárak, jövendő befektetések) révén megvetik a lábukat a Mol stratégiailag egyik legfontosabb piacán.
Az amerikaiak élénken érdeklődtek az iránt is, miként viszonyulnak a magyar pártok a Déli Áramlat tervezetéhez. Az egyik kiszivárogtatott diplomáciai távirat szerint az MSZP-s kormányokat a gázvezeték támogatása miatt éveken át támadó Fidesz vezetője amerikai diplomatáknak elismerte, hogy ő is szükségesnek tartja a vezeték megépítését. Mint ismeretes, Gyurcsány Ferenc volt kormányfőnek a Nabuccót álomnak nevező kijelentése miatti amerikai feddés után kompenzálásként a szocialisták éppen az orosz vezeték ellen, az európai mellett kezdtek el lobbizni, s szerveztek nemzetközi konferenciát. Orbán egy másik távirat szerint Morningstarnak jelezte, egyetért azzal, hogy az EU által támogatott Nabucco gázvezetékterv vitathatatlan prioritás, de Magyarország nem kockáztathatja meg, hogy kimaradjon az orosz projektből.
Egy másik, 2009 elején írott, April H. Foley által jegyzett dokumentum a magyar adózási morállal foglalkozott. Az akkori nagykövet ebben megállapította: az adócsalás és az adóelkerülés komoly problémát jelent Magyarországon, hozzájárulva az ország magas költségvetési hiányához, valamint államadósságához azzal, hogy csökkenti a kormányzati bevételi forrásokat. Foley szerint a gazdasági megfontolások mellett a politikai csalódottság is nagy szerepet játszik az adófizetés elkerülésében.
Utcai harcosként jellemezte magát Orbán Viktor a budapesti amerikai nagykövettel folytatott egyik megbeszélésén – derül ki egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott 2007-es diplomáciai táviratból. Az Origo hírportál ismertetése szerint April Foley nagykövet nyugodtnak látta Orbánt 2007. június 27-i találkozójukon. A távirat sorra veszi a Fidesz akkori vezetőségét, mindenkit jellemeznek röviden, hol Orbánra hivatkozva, hol a nagykövet benyomásait idézve.
Eszerint Orbán Viktor Varga Mihályt nevezte meg helyettesének és potenciális utódjának: azt mondta, hogy Varga „minden jogot meg fog kapni, ha én nem leszek elérhető”, majd hozzátette, hogy „nem vagyok öreg, de soha nem tudhatjuk, hogy mi fog történni”. „Szabad szellem… de szórakoztató” – így írta le Orbán Kósa Lajost a távirat szerint. Állítólag viccelődve azt mondta, Kósa a „Debrecen Független Köztársaság elnökeként” nélkülözhetetlenné vált. A párt legenergetikusabb aktivistája Pelczné Gáll Ildikó, aki az alelnökség mellett a Fidesz női szervezetét is vezeti. Pokorni Zoltánról a Fidesz elnöke annyit mondott, inkább arra a „hatalmas felelősségre” akar koncentrálni, amit a XII. kerület polgármestereként visel, és aki „nem olyan utcai harcos, mint én”.
Gyurcsány Ferencet két okból nem látják olyan szívesen Európában – állt egy 2007 augusztusában kelt, az orosz–magyar diplomáciai kapcsolatok fejlődéséről szóló elemzésben. Az Origo által is idézett szöveg szerint az egyik ok az „otthonról hozott csomagja” – ahol Gyurcsánynak az őszödi beszéd utáni elszigetelődésére utalhat a szöveg; a másik problémát egy meg nem nevezett nyugati nagykövet így jellemezte: a magyar miniszterelnök „reménytelen felkészületlensége a magas szintű találkozókra”.

Súlytalan romák. Fokozódó cigányellenességről, politikailag súlytalan romákról ír több, a budapesti amerikai nagykövetség által kiadott, a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai távirat. A magyarországi cigány politikusokat bemutató irat szerint nem igazán van a romáknak vezetőjük: vagy azért, mert pártkatonák, vagy azért, mert csak a saját pecsenyéjüket sütögetik, vagy azért, mert jót akarnak, de rugalmatlanok. Fokozódik a romaellenes hangulat Magyarországon – állapították meg 2009-ben a diplomaták közvélemény-kutatások eredményét, közszereplők romaellenes megjegyzéseit ismertetve, illetve a Jobbik népszerűség-növekedését szemlélve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.