Keresés
Magyar Nemzet
2020. október 25., vasárnap, Blanka, Bianka napja
HÍR TV – CIVIL KÖR:Egyes csoportok amnéziás módon állnak 56-hoz
Archívum, Autó pult
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/auto-pult/autot-apolni-telen-is-kell-fokuszban-a-korrozio-4065373/

Autót ápolni télen is kell – fókuszban a korrózió

Az autóápolás akár pihentető délutáni programnak is elmegy, ha meleg nyárról van szó, télen azonban rémálom.

Az autó egyik legnagyobb ellensége minden kétséget kizáróan a korrózió. A kasztni elrozsdásodása nem csupán a műszaki vizsgán jelent egyet a bukással, valós veszélyforrás, hiszen a meggyengült elemek már nem tudják produkálni a tervezéskor meghatározott szilárdságot. Emellett esztétikailag sem előnyös, ha a sárvédők, kerékjárati ívek áldozatául esnek a korrózió kíméletlen harapásainak, de ugyanígy a padlólemez, az alváz és a kipufogórendszer is szenvedhet a korróziótól.

Persze sok-sok autónál az öregedéssel megjelenik a rozsda is, azonban rettentően sokat számítanak a körülmények, a használat és az ápolás, vagy épp annak hiánya. Holott nyáron könnyebben és szívesebben tisztítgatjuk le a család kedvencét, a téli hónapokban sokkalta több szennyeződés lepi be az autót, legyen szó az útról felvert sárról, nyálkáról, hóléről, latyakról vagy sós olvadékról, a kosz és a nemkívánatos anyagok hamar elcsúfítják a négykerekűket, ám ami ennél is fontosabb, hogy hatásuk meglehetősen káros.

 

Ráadásul nem csupán a kerékjáratokba, hanem az apró résekbe, illesztésekbe is beszivárog a tél minden kínjával átitatott kosz, s a hűvös, párás levegő miatt a száradás ideje is megsokszorozódik, sok esetben napokig nedvesek maradnak a lemezek. Az esztétika tehát csak második szempont, a rendszeres és alapos tisztítás sokkal inkább a karosszéria védelmét szolgálja. A tél beköszöntével útjainkat homok és só korrozív keverékével, illetve manapság már kőzúzalékkal tartják „tisztán” a biztonság fokozásáért, ám a jég, az ónos eső és a hó ellen felhordott, csúszásmentes útburkolatot biztosító anyagok képesek lehetnek az idő előtti öregedés nyomait előcsalogatni kedvelt négykerekűnkön. Az utak sózásának kezdetétől javasolt gyakrabban, akár hetente egyszer megtisztítani az autót, különös tekintettel az alvázra és a kerékjáratokra.

Sokak számára azonban a fagypont közeli hőmérséklet és a fűtött garázs hiánya meghiúsíthatja a teljes mértékű téli tisztítást, azonban az automata, szárítási funkcióval is ellátott mosók részben megoldást jelenthetnek ilyen esetben is, illetve a kézi mosó, majd azt követően egy mélygarázsban, parkolóházban való szárítás lehet jó alternatíva. Nagy mínuszokban persze nem érdemes a mosással bíbelődni, de amint a higany felkúszik a nulla fokos jelző fölé, indulhatunk a mosóba.

 

A téli mosások esetében nem is feltétlenül szükséges, hogy mindig makulátlan tiszta legyen a végeredmény, ilyenkor a hangsúly a rászáradt só, piszok és egyéb szennyeződések feloldásán van. Nem kell hetente ezreket „kiszórnunk” gépi mosásra – már az is sokat segít, ha 2-300 forintból leveretjük az autón lévő szennyeződések nagy részét. Nagyobb hidegben érdemes tartózkodni a kefe használatától, illetve ha nem teljesen tiszta az autó, a szárazra törlésről, mert ilyenkor a fényezés felsértésével okozhatunk újabb bosszúságot magunknak. Ha van rá lehetőség, mosás után az ajtók gumikédereit, szigeteléseit és a küszöböket töröljük szárazra.

Noha a viasz, vagy más néven „wax” az autófényezők egyik ellensége, sok esetben jó szolgálatot tehet. Felvitelével létrejön egy, a fényezést szigetelő bevonat, amely bizony nagyon hatékony segítség, hogy autónk könnyebben tisztán tartható legyen, főként télen.

A télen kapott agresszív dózis mellett a fényezés persze a teljes szezonban ki van téve a természet viszontagságainak. Az hagyján, hogy a nyári napsütés mattítja az egykor csillogó felületet, de a madarak és bogarak bizony komoly károkat is okozhatnak. Tollas barátaink a savas ürülékkel támadják meg a fényezést, a rovarok pedig a homlokfelületen szörnyet halva károsítják a lakkot.

 

Noha komolytalannak hangzik a madarak ürülékének mihamarabbi eltávolítása, ennek mulasztása már közel sem mosolyfakasztó – amennyiben hosszabb ideig a felületen marad az anyag, könnyedén keletkezhet olyan felületi károsodás, amelyet egy egyszerűbb polírozás már nem képes eltüntetni, egy elem fényezése pedig manapság már legalább 20-30 ezer forintos tételnek számít. Amennyiben már megtörtént a baj és a korrózió akár felületi, akár átrozsdásodás formájában megmutatkozik, akkor sem szabad tétlenkedni, a már megsérült felület kezelésével gondoskodhatunk arról, hogy a rozsda ne egye tovább a lemezt. Ilyenkor sem kell feltétlenül kimondottan drága megoldásra gondolni.

A barkácsáruházakban kapható szerek felhordásával a rozsdásodás folyamata megállítható, ami felületi korrózió esetén lehetővé teszi, hogy újrafényezéssel orvosoljuk a problémát. A karosszéria ápolása tehát sosem hanyagolható el, de főként télen kell odafigyelni a sós szennyeződések rendszeres eltávolítására. Persze a hidegben kellemetlennek, macerásnak hathat a téli ápolás, egy kis gondoskodással sok-sok jövőbeli bosszúságtól megóvhatjuk magunkat.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Arcátlanság

Gyurcsány Ferencnél nincs aljasabb alak
Legalábbis így véli Rákay Philip, hozzátéve: „Könyörgöm, valaki végre vegye el tőle a klaviatúrát!”

Brüsszel

Vajon az utolsó alkalommal állítjuk át az órákat?
Ezen a hétvégén többet alszunk. Egyelőre nem döntöttek az egyes uniós tagállamok arról, melyik időzónát választják.

Kiemelt

A brüsszeli rendőrség Mohamedet ábrázoló rajzokat távolított el
Ugyanazokról a karikatúrákról van szó, amelyek miatt a francia Samuel Patyt kivégezték.

Poszt-trauma

Ennyi volt! Niedermüllerék végzetes hibát követtek el
Nehéz a (bitcoin) bányászok élete.

Poszt-trauma

Így gyalázzák meg Gyurcsányék ’56 emlékét
Gyurcsány Ferenc még saját fanatikus követői elé sem mert egyedül kiállni.

Poszt-trauma

Bazi nagy gyurcsányi hazugság
Most az egyszer igaza van a 2006 őszi nemzetveretőnek.

Poszt-trauma

Péter balladája
„Így lettem én a kecskeb…szó Péter. Nem valami jó név, tudom, de hát, mondom, a népek hálátlanok.”

Aktuális

Furcsa ízeket érezhetnek a koronavírusos betegek
A koronavírus különböző tüneteket produkál. Egyes betegek furcsa ízérzékelésről számoltak be.

Fricz Tamás blogja

Donáth Anna és Cseh Katalin még nem tudják, hogy bukott politikusok
Teljesen fölösleges és értelmetlen mártírokat csinálni a Momentum üdvöskéiből. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!