Keresés
Magyar Nemzet
2021. április 11., vasárnap, Leó, Szaniszló napja
HÍR TV – Civil körEurópa szerint nem lehet saját véleményünk.
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/korrupcio-miatt-ket-evre-iteltek-a-volt-szloven-kormanyfot-4085695/

Korrupció miatt két évre ítélték a volt szlovén kormányfőt

Bűnösnek találta szerdán a ljubljanai bíróság a korrupcióval vádolt Janez Jansa volt szlovén kormányfőt.

A vád szerint az ellenzék jelenlegi vezére 2006-ban miniszterelnökként kenőpénzt fogadott el a Patria finn hadiipari cégtől egy 278 millió euró értékű szerződés fejében. A finn vállalattól 135 páncélozott harcjárművet rendeltek, de a cég csak 30-at szállított le Szlovéniának, mivel a szerződést a korrupció gyanúja miatt 2012-ben megsemmisítették.

Jansa ártatlanságát hangoztatta és politikai intrikák áldozatának nevezte magát. A Patria-per további két vádlottját – egy szlovén katonatisztet és egy vállalkozót – 22 hónap börtönre ítélték. A két éven át tartó per megosztotta a társadalmat. Jansa több száz híve tüntetett szerdán Ljubljanában a bíróság épülete előtt.

Az 54 éves konzervatív politikus 2004–2006 között volt Szlovénia kormányfője. A 2012-ben kezdődött második kormányfői megbízatását egy újabb botrány szakította meg. A korrupcióellenes bizottság 2013 elején Jansa egyik magánszámláján 210 ezer eurót talált, amelynek eredetéről a politikus nem tudott meggyőző magyarázatot adni. A koalíciós partnerek emiatt felmondták részvételüket a jobbközép kormányban.

Finnországban hat személy ellen folyik bírósági per a Patria szlovéniai fegyverügylete miatt, egy ausztriai bíróság pedig már elítélt egy osztrák állampolgárt ugyanebben az ügyben. A Patria hadiipari cég 73 százaléka a finn államé, 23 százalékát az EADS német–francia–spanyol repülőgépgyártó, űr- és hadiipari cég tulajdonolja.

Az YLE finn közszolgálati tv 2008-ban hozta nyilvánosságra, hogy a Patria a felmerült gyanú szerint kenőpénzt fizethetett Jansának és más szlovén tisztségviselőknek. Jansa be is perelte a finn tv-csatornát. A politikusok vagyonosodását vizsgáló szlovén bizottság azonban az év elején felszólította őt, hogy adjon számot a privát bankszámláján lévő 210 ezer euró eredetéről.

A korrupcióval vádolt politikust a megszorító intézkedések és a politikai elit elleni tüntetések után váltották le bizalmi szavazással. A korrupciós botrányok csak tovább növelték a szlovén közvéleményben az ország pénzügyi válsága miatt érzett heves közfelháborodást.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Liberális játszma

A baloldal egymillió ember beoltását akadályozta volna meg
A baloldali összefogás továbbra sem vonta vissza a keleti vakcinákat támadó parlamenti javaslatait.

Focibotrány

Minden Gulácsival kezdődött
Egy német cég a véleménye miatt rúgott ki egy kiváló magyar szakembert, Petry Zsoltot.

Kiemelt

Donald Trump republikánus győzelmet jósol
Az előző amerikai elnök egy zárt körű rendezvényen arról beszélt, pályára rakná a Republikánus Pártot.

Poszt-trauma

Vadai Ágnes rátámadt Szili Katalinra
Gyurcsányista tempó.

Poszt-trauma

Fordulat: kampányt indított az ellenzék a regisztráció ellen
Ismét más irányt vett az ellenzéki kommunikáció: tegnap még regisztrálásra buzdítottak, ma már a regisztráció eltörlését követelik.

Poszt-trauma

Veesenmayer lehelete és a bolsevik agitátorok
Jó tudni, hogy a „német” „közszolgálati” bárdolatlanul beleavatkozna a 2022-es magyarországi választásokba.

Aktuális

Minden, amit egyetemistaként az adózásról tudni kell
Ösztöndíjak, diákmunka, fizetett szakmai gyakorlat. Ha nem tudod, mi után mennyit kell adóznod, akkor segítünk eligazodni.

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány már nem lottóötös
A Gyurcsány Ferenc nevű politikai kalandorral kapcsolatban tiszta és világos beszédre van szükség.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!