Megalapozott volt a gyanú Gyurcsánnyal szemben

A megalapozott gyanú fennállt, de a KNYF bizonyítottság hiányában megszüntette a Gyurcsány Ferenc ellen hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást Sukoró-ügyben.

WL
2012. 07. 20. 10:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keresztes Imre főügyész pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy bár a hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja Gyurcsány Ferenc vonatkozásában fennállt, ugyanakkor „nem lehetett egyértelműen bizonyítani a volt miniszterelnök szerepét a cseréről hozott döntésben, mint ahogy az eljárásának a célját sem”.

A közlemény szerint ezzel egyidejűleg a főügyészség vádat emelt Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagja, Császy Zsolt, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatója, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagja, valamint F. Zsolt értékbecslő és V. Bálint ügyvéd ellen.

Gyurcsány támad

Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésében alkalmatlannak, tisztességtelennek és alávaló embernek nevezte Polt Pétert, amiért „hamisan gyanúsította meg” egy súlyos bűncselekménnyel. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a főügyész megijedt, nem merte vállalni megvádolásának kockázatát. Bírálta az ügyészséget azért is, mert bizonyítottság hiányában nem emelt vádat, pedig „ha nincs bizonyíték az ügyészség kezében, az azt jelenti, hogy koholtan vádolt”.

Gyurcsány Ferenc arra is kitért, biztos benne, hogy a sukorói telekcsere miatt most megvádolt emberek – köztük Tátrai Miklós, a vagyonkezelő volt vezérigazgatója, Császy Zsolt egykori értékesítési igazgató és Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium korábbi szakállamtitkára – ártatlanok, és ha szükséges, a bírósági eljárásban tanúként is kiáll mellettük.

Lemondatná a legfőbb ügyészt a DK

Lemondásra szólította fel a legfőbb ügyészt a Demokratikus Koalíció. Varju László pártigazgató szerint az ügyészségnek bocsánatot kell kérnie Gyurcsány Ferenctől, amiért alaptalanul vádolták a Sukoró-ügyben. A Gyurcsány-párt pártigazgatója szerint azzal, hogy az ügyészség bizonyítottság hiányában szüntette meg a nyomozást a volt miniszterelnök ellen, bebizonyosodott, hogy koncepciós per folyt az ügyben.

Nem kommentál az LMP

Az LMP nem kommentálja a Központi Nyomozó Főügyészség Sukoró-ügyben hozott határozatát, de a párt szerint az kiderült, hogy az emberek továbbra sem fognak tisztábban látni „az elmúlt kormányzati ciklusok zavaros ügyeiben” – mondta Schiffer András. Az LMP országgyűlési képviselője kiemelte: nem tartja szerencsésnek, ha a politikusok konkrét nyomozati döntéseket kommentálnak, mert a politikának önmegtartóztatást kell tanúsítania az igazságszolgáltatás működését érintő ügyekben. A Fidesz elszámoltatási politikája megbukott – vélekedett a politikus. Mint ismert, 2009-ben Schiffer András tett feljelentést Gyurcsány Ferenc ellen.

Török Zsolt MSZP-szóvivő szerint a főügyészség döntése azt bizonyítja, hogy a Fidesz alaptalanul vádaskodik.

„A nyomozás befejeződött, az iratismertetés megtörtént, és ami most folyik, az a konkrét vádelőkészítés” – mondta az üggyel kapcsolatban Polt Péter legfőbb ügyész a Hír TV Kontraszt című műsorában a közelmúltban. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla egyébként nemrégiben jogerősen semmisnek mondta ki a telekcsere-szerződést. Gyurcsány Ferenc pedig június végén egy interjúban még arról beszélt, hogy valószínűleg néhány héten belül vádat emelnek ellene.

A bukott miniszterelnök politikai hajtóvadászatként állította be meggyanúsítását, a kihallgatására „rockkoncert” szerveződött, melyen a Hír TV munkatársaira is rátámadtak a szimpatizánsok. Az ügyészségen készült videofelvételeket pedig, ahogyan az a sajtóban jó előre be volt harangozva, közzé is tette.

Nem Gyurcsány az egyetlen szocialista prominens, akinek a neve felmerült az ügy kapcsán, Veres Jánost idén januárban tanúként hallgatták ki. Bajnai Gordont és miniszterét is bekérették a hatóságok. Oszkó Péter az Állami Számvevőszék szerint valótlanságot állított tanúvallomásában.

Joav Blum január végén fellebbezett a Székesfehérvári Törvényszékre a sukorói telekcsere ügyében – írta a Magyar Nemzet. Az izraeli–magyar állampolgárságú alperes az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és a döntés megváltoztatását kéri a Fővárosi Ítélőtáblától.

A sukorói telekcsere ügyében 2009 tavaszán azután indították meg hivatalból a büntetőeljárást, hogy a Fejér Megyei Főügyészség magánjogi osztálya jelezte: a földhivatalban szabálytalan kezdeményezés nyomaira bukkantak. A Gyurcsány-kormány idején két Pest megyei gyümölcsöst úgy próbáltak elcserélni a Velencei-tó partján fekvő állami ingatlanokra, hogy az ügyletnek nem volt meg a jogszabályi feltétele. Ezután, 2009 őszén Schiffer András, az LMP politikusa tett feljelentést személy szerint Gyurcsány Ferenc ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt.Lemondatná a legfőbb ügyészt a DK Lemondásra szólította fel a Legfőbb ügyészt a Demokratikus Koalíció. Varju László pártigazgató szerint az ügyészségnek bocsánatot kell kérnie Gyurcsány Ferenctől, amiért alaptalanul vádolták a Sukoró-ügyben. A Gyurcsány-párt pártigazgatója szerint azzal, hogy az ügyészség bizonyítottság hiányában szüntette meg a volt miniszterelnök ellen bebizonyosodott, hogy koncepciós per folyt az ügyben.

Az ügy hamar nagy vihart kavart, civilek az Alkotmánybíróságra vitték a King’s City beruházást. Parlamenti vizsgálóbizottság is alakult, később pedig már Oszkó Péternek is aggályai támadtak. Mellékszálként pedig az is kiderült, hogy Joav Blum nem tőzsgyökeres sukorói.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.