Szigorít a kormány: öt helyett egy ember léphet be naponta a tranzitzónába

A migránsok befogadásának beismerése után Orbánék most korlátozzák a „kopogtató” menekültek számát. Fellendülhet az embercsempészet.

Vég Márton
2018. 01. 26. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bekeményít a kormány migránsügyben. Nem elég, hogy a Belügyminisztérium tegnap indoklás nélkül visszavonta a tavaly decemberben közreadott, 2017–2018-ra szóló menekültügyi támogatási pályázatokat, a Migration Aid nevű civil szervezettől úgy értesültünk: az eddigi napi 5-5 helyett a jövőben már csak napi 1-1 menekült léphet be a szerb–magyar határon felépített két tranzitzónába és nyújthatja be kérelmét a menekültstátuszra.

„A kormány úgy döntött, hogy a lehetséges minimumra csökkenti azoknak a háborús övezetekből érkező embereknek a számát, akik beadhatják a menedékkérelmüket a tranzitzónákban. Napi 1 főre.

Ők azok, akik a kormányzati kommunikáció értelmében türelmesen kopogtatnak az ország ajtaján.”

Ez olvasható a Migration Aid honlapjára kitett közleményben. Szerintük a döntés illeszkedik azoknak a pánikszerű politikai döntéseknek a sorába, amiket a kormány azóta hoz, hogy Altusz Kristóf, a külügyminisztérium helyettes államtitkára arról nyilatkozott, 2017-ben közel 1300 menedékkérő kapott védelmet Magyarországon.

A szervezetnél egyébként úgy látják, hogy ennek a szigorításnak drámai következményei lesznek. „Eddig is 6-12 hónapot kellett egy-egy afgán, szír vagy iraki menedékkérő családnak várnia arra a szerbiai menekülttáborokban, hogy beadhassák a menedékkérelmüket a magyar határon és ezzel megnyíljon a lehetőség előttük, hogy legálisan belépjenek az EU területére.

Ezzel a döntéssel a várakozási idő egyik pillanatról a másikra megötszöröződik, mostantól éveket kellene várniuk arra, hogy egyáltalán kopoghassanak Magyarország kapuján” – írták.

A Migration Aid szerint a kormány döntésének gyakorlati következménye az lesz, hogy újabb lendületet kap az embercsempészet a déli határainknál. Úgy fogalmaznak, hogy az embercsempész bűnszervezetek most dörzsölhetik a tenyerüket és imáikba foglalják Orbán Viktor nevét, mert

újabb százmilliókat tehetnek majd zsebre azzal, hogy a reménytelen szerbiai várakozásba belefáradt családokat gyalog, autóval, kamionnal, vonaton, repülőn átcsempésszék az országon.

Az Altusz-nyilatkozat óta kialakult kommunikációs zűrzavart – a kormány migránsellenes kommunikációja és migránsoknak segítő pályázatok kiírása közti ellentmondást – először a Belügyminisztérium oldotta fel azzal a drasztikus és indokolatlan döntésével, hogy tegnap visszavonta a tavaly decemberben közreadott, 2017–2018-ra szóló menekültügyi támogatási pályázatokat.

A 13 visszavont pályázat között egyebek mellett van a nemzetközi védelmet élvező kísérő nélküli kiskorúak védelmének fokozása és társadalmi integrációjának, önálló életkezdésének segítése vagy például a lakhatáshoz való hozzájutás megkönnyítését célzó program is, amikre a kormány által amúgy erősen támadott, Soros-féle civil szervezetek is eredményesen pályáztak korábban.

További 9 pályázatot nem vont vissza a Belügyminisztérium: kitoloncolásra és a menekültek önkéntes hazatérést segítő projektekre továbbra is lehet majd pályázni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.