Megkerült két elveszített olimpiai bronzérmünk

Telt ház előtt rendezték meg a Generációk csatája asztalitenisz-versenyt és gálát.

2014. 12. 20. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Körcsarnokban már pénteken beindult a Generációk csatája; a csoportküzdelmeket 32 játékos kezdte meg a Fazekas Péter ötlete nyomán, a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) közreműködésével megvalósult, egymillió forint összdíjazású férfiversenyen. A legfiatalabb résztvevő a 12 éves András Csaba volt, a legidősebb pedig a 61 esztendős, kétszeres világbajnok Klampár Tibor! A csoportjából egyikük sem jutott tovább, de Klampár játékát így is többször vastapssal jutalmazta a már ekkor is szép számú publikum. Szombaton a 16-os főtáblán még ott volt Pázsy Ferenc szövetségi kapitány is, de a nyolcba ő sem jutott be. A döntőt a válogatott Jakab János játszotta a korosabb Zoltán Zoltánnal, s itt már bejött a papírforma: Jakab nyert 3–1-re.

A szombati gálán már egy tűt sem lehetett volna leejteni a Körcsarnokban, ahol a sportág igazi ünnepe valósult meg. Az apropót férfiválogatottunk 1979-es, phenjani világbajnoki győzelmének 35. évfordulója jelentette, s Klampár, Jónyer István, Gergely Gábor, valamint a vb-n az előcsatározások során szóhoz jutott Takács János és Kreisz Tibor is ott feszített a pódiumon (nyitóképünkön). A mieink a \'79-es vb-döntőben 5–1-re verték meg Kínát, s most a kivetítőn visszaköszönt jó néhány magyar poén. Klampár pedig visszaemlékezett arra, hogy miután a csoportban előzőleg már 5–2-re legyőzték a kínaiakat, azok a döntőre legszívesebben ki sem álltak volna ellenük.


Ötösfogatunk tagjai azonban nemcsak nosztalgiáztak, hanem ütőt is ragadtak, játszottak egymással, kortársaikkal, Klampár pedig a négyszeres világbajnok svéd Mikael Appelgrennel, míg Gergely az ötszörös vb-1., ugyancsak svéd Jörgen Perssonnal is meccselt. Mert külföldi sztárvendégek is jöttek a gálára. A főszervező Fazekas Péter Faházi Jánossal bemutatózott, utóbbi, a 72 évesen is „varázsló” mókamester védjegyeként parkettával is dobálta vissza a labdákat; mások mellett láthattuk játszani kardvívó olimpiai bajnokunkat, Szilágyi Áront is, majd elbúcsúztatták a hétszeres Európa-bajnok Tóth Krisztinát. Természetesen ő is odaállt az asztalhoz, összeállt az Eb-aranyérmes Tóth, Póta Georgina kettős, majd Tóth az ugyancsak Európa-bajnok cseh Renata Strbikovával nem akármilyen pingpongshow-val lepte meg a nézőket.

És a sportág ünnepén Tóth, valamint Klampár egy olimpiai bronzéremmel is gazdagabb lett. Előbbi a 2000-es sydneyi olimpián párosban Bátorfi Csillával, utóbbi 1988-ban Szöulban egyéniben végzett a negyedik helyen, ami azért is lehetett bosszantó számukra, mert 1992-ben és 1996-ban a sportágban nem játszottak bronzmeccseket az ötkarikás játékokon. A Magyar Asztalitenisz Szövetség azonban most elkészítette a mieinknek – természetesen Bátorfinak is – a nem hivatalos bronzérmet. Ezeket is megünnepeltük!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.