Nyomozás indulhatott a Széll Kálmán tér ügyében

Az ügyvédként feltüntetett feljelentő neve a Budapesti Ügyvédi Kamara névjegyzékében nem szerepel.

Székely Fruzsina
2015. 04. 23. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomozás indulhatott a Széll Kálmán téri felújítás kapcsán nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt. A Népszabadság szerdai cikke szerint egy ügyvédként feltüntetett férfi tett feljelentést Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid ellen. A BKK cáfolta az MNO-nak a Népszabadság cikkében felvetett sikkasztást, és kijelentette, hogy a Széll Kálmán tér felújítása során a közpénzek takarékos és átlátható felhasználását biztosítja.

Megkerestük az Országos Rendőr-Főkapitányságot is az ügyben, akik azt a tájékoztatást adták, miszerint „a feltett kérdésekre nem áll módunkban válaszolni a 26/2003. (VI. 26.) BM*IM együttes rendelet a büntetőeljárás nyomozási szakaszában a sajtónak adandó tájékoztatásról szóló jogszabály értelmében”. Nos ebből azt lehet kiolvasni, hogy a feljelentés nyomán elindult a nyomozás.

A BKK tájékoztatása szerint sem a fővárosi önkormányzat, sem Tarlós István nem vett részt még konzultatív szinten sem a BKK részéről lefolytatott közbeszerzési eljárásban. Ebből fakadóan nagy valószínűséggel a főpolgármester nem is vonható felelősségre az ORFK által közölt „büntetőeljárás nyomozásában”.

Tarlós István csütörtökön a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt nyilatkozta: a fejújítás lebonyolítását levezénylő Vitézy Dávidot meg kell védje ez esetben, hiszen – mint mondta –  tény, hogy „az ajánlatok értékelése a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás alapján történt meg”.

Tudomása szerint három ajánlat érkezett be és a BKV az adatkérő rendelkezésére bocsátotta a megkötött szerződést. Elmondta: a vállalkozási szerződés melléklete egyértelműen tartalmazza, hogy a vállalkozónak tételes elszámolást kell készítenie és minden egyes részszámla kifizetése előtt az elvégzett teljesítményt független mérnök ellenőrzi. A feltételek teljesülését tételenként számlarészletezés tanúsítja majd – fűzte hozzá Tarlós István. A főpolgármester még hozzátette: „Számomra mindegy, hogy ki a kivitelező, csak végezze el rendesen a munkát.”

A BKK tájékoztatásából az is kiderült, hogy a cikkben ügyvédként feltüntetett feljelentő neve a Budapesti Ügyvédi Kamara névjegyzékében nem szerepel. A férfit a Magyar Ügyvédi Kamara törölt ügyvédként, a Magyar Narancs pedig az 1999. év egyik legengedetlenebb embereként tartja nyilván. A volt ügyvéd beperelt már több bírót, valamint 2013-ban Orbán Viktor miniszterelnököt is.

Pécsi Kálmán hétfőn tett feljelentést, miután a Fővárosi Önkormányzathoz fordult, azt kérdezve, mi kerül a Széll Kálmán tér felújításánál több mint 5,3 milliárd forintba, de onnan a BKK-hoz irányították, ahol titkosításra hivatkozva nem bocsátották nyilvánosságra az egyes fejújítási munkák tételes elszámolását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.