Hétfőtől új szabályok lépnek életbe a fővárosban

Vasárnap éjféltől az üzletek, vendéglátóegységek, strandok újra kinyithatnak, játszóterek, parkok, állatkertek szabadon látogathatóak, s június 15-től a lakodalmak is megtarthatóak Budapest területén – tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a fővárosi nyitás részleteiről. Az üzletekben viszont ezután is megmarad a vásárlói sáv a 65 éven felüliek számára és az arc eltakarása továbbra is kötelező.

Forrás: M12020. 05. 16. 16:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzati bejelentés főbb pontjai a már megjelent kormányrendelet alapján:

- A másfél méteres távolságot meg kell tartani egymástól.

- Az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön az arc eltakarása kötelező.

- A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek látogathatóak.

- Az üzletek korlátozás nélkül megnyithatnak.

- A szolgáltatások újra igénybe vehetőek.

- Az üzleteket a 65 év felettiek 9-12 között látogathatják, mindenki más az ezen kívüli időszakban.

- A piacok nyitvatartásáról és az időseknek fenntartott sávról a kerületi önkormányzatok rendelkezhetnek.

- Az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban a teraszokat megnyithatják, bent viszont nem lehet tartózkodni, kivétel fizetéskor vagy mosdóhasználat céljából.

- A strandok, szabadtéri múzeumok, fürdők, állatkert nyitva tarthatnak.

- A vendéglátóhelyeknek 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszok után.

- Az istentiszteteket és miséket meg lehet tartani, ahogy a házasságkötéseket és a temetéseket is.

- Június 15-étől lehet lakodalmat tartani is, ha 200 főnél kevesebben vesznek részt rajta.

- Hétfőtől az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a rektor jogosult dönteni.

- Az egyetemi kollégiumok látogatása viszont továbbra is tilos.

 

Hétfőtől fokozatosan visszaáll az élet Budapesten, s a járványügyi adatok megengedik a kijárási korlátozás feloldását Budapesten is. Két hete vidéken enyhítettek a szabályozáson, a hét közepén Pest megye feloldásáról is döntöttek.

– Vidéken május 4-én enyhítettük a korlátozásokat. Mivel a fertőzöttek és a halálos áldozatok többsége is Budapesten volt, ezért a fővárosban további két hétig fenntartottuk a korlátozásokat. Az elmúlt napokban a fővárosban is sokkal többen gyógyultak meg, mint ahányan megbetegedtek, az aktív fertőzöttek száma jelentősen csökkent. A kormány konzultált a fővárosi kerületek polgármestereivel, orvosokkal és virológus szakértőkkel, hogy felelős döntést hozhasson. Egyetértés volt köztük, hogy a szigorú korlátozásokat Budapesten május 18-ig fenn kell tartani – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján.

– Hétfőtől a kijárási korlátozások megszűnnek Budapesten.

Ezt követően is a közös háztartásban élők kivételével a másik embertől lehetőleg másfél méteres távolságot, a már ismert védőtávolságot kell megtartani – folytatta.

- Az üzletben történő vásárlás, illetve a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a maszk viselése továbbra is kötelező.

Mindenkit kérünk, hogy a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a kijárási korlátozások megszűnése után is tartsa be ezeket a szabályokat

– mondta Gulyás Gergely, azonban hozzátette: a védőtávolság betartása továbbra is érvényben marad.

Mint ismertette: a közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatóak. Az üzletek kinyithatnak, de továbbra is megmarad a rendelkezés, hogy a 65 év felettiek az élelmiszerüzleteket, a drogériákat, gyógyszertárakat 9 óra és dél között látogathatják. A piacok nyitva tartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek.

A fővárosi vendéglátóhelyeken, különösen az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, presszóban, a kerthelyiségben, illetve a teraszon már lehet tartózkodni, a beltérben viszont egyelőre még nem. A vendéglátóegységeknek könnyítés, hogy szeptemberig a teraszaikra nem kell közterület-használati bérleti díjat fizetni.

A strandok, szabadtéri fürdők, szabadtéri múzeumok és az állatkert nyitva tarthatnak. A szolgáltatásokat szintén igénybe lehet venni hétfőtől, a védőtávolság megtartásához szükséges feltételek meglétéről mindenhol az üzemeltetőknek kell gondoskodnia. Istentiszteletek és misék megtarthatóak, polgári házasságkötés és temetés szintén, ám csak június 15-étől van lehetőség 200 főig lakodalmat tartani.

- A házasságkötésekre vonatkozó szabályokkal kapcsolatosan nagyon sok megkeresés érkezett, nagyon sok esküvőt kellett a lakodalom hiánya miatt már eddig is lemondani, és az volt a kérés, hogy mielőbb határozzunk – indokolt Gulyás Gergely. Hozzáfűzte: vidéken ezt megtettük, ott június elsejétől már lehet lakodalmakat tartani, hogyha meghívottak száma a 200 főt nem haladja meg.

- A felsőoktatási intézményeknél is Budapesten hétfőtől azok a szabályok lépnek életbe, amelyeket vidéken már megismerhettünk.

Hétfőtől az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a felsőoktatási intézmény vezetője, tehát a rektor jogosult dönteni.

A felsőoktatási intézmények kollégiumai, az egyetemi kollégiumok látogatása továbbra is tilos – ismertette a feltételeket a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A rektornak arról is gondoskodnia kell, hogy amennyiben a nyitás mellett dönt, akkor a védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosítottak legyenek.

Orbán Viktor kormányfő szombat délután jelentette be a budapesti nyitást.

- A koronavírus-járvány megfékezéséért a csatát fényesen megvívtuk, a szakmai háttér megbeszéléseken nyilvánvalóvá vált a járvány erejét letörtük, ezáltal Budapesten sem indokolt a kijárási korlátozás fenntartása – mondta a miniszterelnök. A kormányfő aláhúzta:

továbbra is fontos a védőtávolság betartása, a korlátozások oldása tekintetében mindig a főváros kéthetes késéssel követi majd a vidéket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.