Medgyessy megpuccsolása + videó

Sorozatunk következő részéből kiderül, hogyan indult Gyurcsány Ferenc politikai villámkarrierje a 2000-es évek elején.

Munkatársunktól
2021. 02. 18. 20:04
Medgyessy Péter; Gyurcsány Ferenc
Budapest, 2004. október 11. Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszélget az Országház üléstermében. MTI Fotó: Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorozatunk korábbi részében bemutattuk, hogyan tette lehetővé Gyurcsány Ferenc politikai karrierjét a titkosszolgálati háttere, a KISZ-es mozgalmi múltban gyökerező kapcsolatrendszere, valamint a vagyonából eredő pénzügyi függetlensége. Ebben a részben azt járjuk körül, hogy Gyurcsány hogyan került hatalomra, hogyan puccsolta meg Medgyessy Pétert, és váltotta őt MSZP-s miniszterelnökként, s mindezt hogyan segítette elő anyósa, Apró Piroska. A 2000-es évek első felére fókuszáló összeállításban érintjük Gyurcsány Ferenc hazugságkampányait, valamint hogyan sült el visszafelé a 2006-os választás kampányában felelőtlenül tett ígéretözön.

Érdekességek a negyedik részből:

  • Hogyan nyert meglepetésszerűen az MSZP 2002-ben a 23 millió románnal riogató gyűlöletkampányuk ellenére, s hogyan indult be Gyurcsány politikai villámkarrierje miniszterelnöki tanácsadóként.
  • Gyurcsány Ferenc maga dicsekedett el Debreczeni József Az új miniszterelnök című könyvében, hogy az ő ötlete volt a köteles beszéd néven elhíresült lejárató kampány, amellyel Kövér László szavait forgatták ki.
  • Végigkövetjük, hogy Gyurcsány tanácsadói pozícióból hogyan jutott el a miniszterelnökségig Medgyessy Péter megpuccsolásán keresztül, továbbá hogyan hatástalanította az ellenfeleit – köztük Jánosi György sportminisztert – a hatalom felé vivő útján.
  • Felidézzük, miként úszta meg Gyurcsány azt, amikor 2004-ben Medgyessy a kormánya átalakítását jelentette be.
  • Később Medgyessy Péter árulónak nevezte Gyurcsányt, akit semmiképpen nem válogatna be ismét a kabinetjébe.
  • Hogyan hazudták végig Gyurcsányék a 2006-os választási kampányt is, és a miniszterelnök-jelölti vitában milyen valótlanságokat állított a baloldali aspiráns.
  • A Gyurcsány 2006-os választás utáni győzelme utáni mámor hogyan fordult hamarosan fájdalmas kijózanodássá a szocialista–szabad demokrata koalíció számára.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.