Még mindig kérdés, ki ölte meg Prisztás Józsefet

Egyszer már jogerősen elítélték Hatvani Istvánt Prisztás József megöléséért, ám 25 évvel a gyilkosság után még mindig nem lehet tudni, hogy valójában ki is lőtte le 1996-ban, Óbudán a vállalkozót. Jozef Roháč azt mondja, ő volt, így perújításban Hatvanit fel is mentették, de a jogerős (?) ítélet még csak most következhet.

2021. 02. 08. 17:33
null
Portik Tamás hallgatja az ítéletet a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2014. február 10-én. Prisztás József meggyilkolása miatt, mint felbújtót elítélték. A perújításban sem mentették fel. Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonöt éve lesz ősszel, hogy az óbudai Ladik utcában egy biciklis férfi közelről fejbe lőtte a Jeepjébe beszálló Prisztás József vállalkozót.

Jogerősen el is ítélték a tetteseket – felbujtót, bűnsegédet, gyilkost –, ám egyszer csak egy másik gyilkos azt üzente a fegyházból: ő volt az.

Igazságszolgáltatási unikum lett immár a Prisztás-gyilkosság, ami 1996. szeptember 1-jén elindította a budapesti bandaháborúként ismertté vált alvilági leszámoláshullámot Budapesten és részben vidéken. A Prisztás-gyilkosság történetének alakítói közül ketten tevőlegesen is részt vettek ebben a háborúban, Portik Tamás és Jozef Roháč.

Nézzük, mi is történik napjainkban a bíróságon.

Perújítás, másodfok

Kedden a Fővárosi Ítélőtáblán huszonöt év után negyedszer is nekirugaszkodik az igazságszolgáltatás, hogy nevének megfelelően igazságot szolgáltasson, jogerősen elítélje Prisztás gyilkosát. Akit egyszer már elítéltek, jogerősen. E két kijelentés csak látszólag ellentmondás.

Az eredeti vád szerint a gyilkosság előzménye, hogy az 1990-es évek közepén az alvilág bankáraként emlegetett Lakatos András többek között tartozott az éjszakai élet két akkori ismert alakjának, Portik Tamásnak és Prisztás Józsefnek, és amikor Lakatos külföldre távozott, két hitelezője elszámolási vitába keveredett egymással. Ennek következményeként az elsőrendű vádlott Portik megbízásából a másodrendű vádlott Hatvani István a harmadrendű vádlott Fazekas Ferenc közreműködésével 1996. november elsején Budapesten lelőtte Prisztás Józsefet, ezért vádolták meg Portikot felbujtóként, Hatvanit tettesként, Fazekast bűnsegédként elkövetett emberöléssel. Fazekasnak a szerepe annyi volt, hogy egy üzleti tárgyalás ürügyén odacsalja az óbudai Ladik utcába Prisztást.

Portik Tamás hallgatja az ítéletet a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2014. február 10-én, amikor Prisztás József meggyilkolása miatt, mint felbujtót elítélték első fokon. Végül jogerősen is elmarasztalták, és a perújításban sem mentették fel.
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Végül 2016 májusában a Fővárosi Ítélőtáblán

jogerősen tizenöt-tizenöt év fegyházra ítélték Portik Tamást és Hatvani Istvánt minősített emberölés miatt, Fazekas tíz évet kapott.

Az eljárás során a vádlottak mindvégig tagadták bűnösségüket, több, korábban más ügyben elítélt bűnöző pedig tanúként arról beszélt, hogy tudják, a gyilkos nem Hatvani volt, hanem Jozef Roháč.

Roháč vállalta, hogy ő lőtt

A nem várt fordulat 2017-ben történt, amikor a szlovák maffia bérgyilkosának tartott Jozef Roháč üzent a fegyházból, ahol az 1990-es években elkövetett, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság miatt kapott életfogytiglani fegyházbüntetését tölti.

Roháč magára vállalta Prisztás megölését, állítja: nem a Hatyi becenevű elítélt volt az, a megbízás pedig az orosz–ukrán maffiától érkezett Jozef Hamala közvetítésével. Hamala Roháč tettestársa volt az Aranykéz utcai merényletben, fejbe lőtt holttestét néhány hónapja ásták ki a morvaországi Brno közelében egy erdőben. Ezzel a gyilkossággal (is) Roháčot gyanúsította meg a szlovák rendőrség. A gyilkos állítása szerint Hamala a dunaszerdahelyi, olajozásban is részt vevő orosz–ukrán maffiától hozta a megbízást. Ez az állítás egyáltalán nem illett a nyomozás során beszerzett információkhoz. Tanúvallomás, valamint a Prisztás-gyilkosság helyszínétől alig tizenöt méterre lévő benzinkút kameráinak felvétele igazolta, hogy a likvidálás szemtanúja volt Igor K., a Magyarországon működött, egykori KGB-sekből verbuválódott orosz–ukrán maffia egyik kemény katonája, akinek jelenlétét a korabeli szervezett bűnözés elleni osztály is rögzítette. Ennek ellenére a nyomozás során nem találtak olyan bizonyítékot, amely az orosz–ukrán maffia érintettségét megerősítette vagy elvetette volna.

Jozef Roháč – akit a szlovák maffia bérgyilkosának tartanak – egyik magyarországi tárgyalásán
Fotó: Katona Vanda/Magyar Nemzet

Ugyanakkor Portik és Roháč személyében az olajozás szerepelt a történtek részeként. Portik Tamás az Energol Rt. marketingigazgatója volt, amikor Jozef Roháč az olajbűnözés zászlóshajójának számított cég nagykőrösi telephelyét védte fegyveresen, harci kutyákkal, szlovák bűnözőkkel együtt. Innen ered Portik és Roháč ismeretsége. A Fenyő-gyilkosság miatt Gyárfás Tamás ellen felbujtás miatt indult perben Portik Tamás perújításban vesz részt vádlottként, mint aki megbízta Roháčot, ölje meg Fenyőt.

Váratlan felmentés

Visszatérve a Prisztás-gyilkosságra. Az ügyészség Portik és Hatvani ügyvédei perújítási indítványának elutasítását kérték. Végül a Kúria döntött a perújításról, amiben első fokon tavaly február 17-én felmentették Hatvani Istvánt – aki hét évet már letöltött a büntetéséből – és szabadlábra helyezték, ugyanakkor Portik és Fazekas esetében elutasították a perújítást. A Fővárosi Főügyészség fellebbezett Hatvani felmentése ellen, a fellebbezést fenntartotta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség is.

Így került a Fővárosi Ítélőtáblára az ügy, ahol keddre és jövő keddre tűztek ki tárgyalást az ügyben, ami azt jelzi, hogy bizonyítási eljárást is felvehetnek. Ítéletre február 16-án számíthatunk. Amennyiben ismét felmentik Hatvanit, megkérdőjeleződhet akár a megbízó és a bűnsegéd szerepe is, bár erre csekély esély van; Portik és Fazekas maradnak rács mögött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.