Schanda Tamás: Gyurcsányi mélységekbe süllyedt Mellár Tamás

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a baloldal kormányzása idején fizetőssé tette volna a magyarországi felsőoktatást.

Magyar Nemzet
2021. 02. 22. 11:51
SCHANDA Tams Jnos
Schanda Tamás szerint Gyurcsány Ferenc és a baloldal nem tanult a 2008-2009-es válságból MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orbán-kormány 2010 óta kiéhezteti azon területek szereplőit, amelyeket átalakítanak – mondta napirend előtti felszólalásában Mellár Tamás hétfőn a parlamentben. A képviselő kifejtette: ez történik az egyetemek modellváltása kapcsán is. A Párbeszéd politikusa szerint korábban az egyetemek költségvetését a kormány visszavágta, majd ezután „visszautasíthatatlan ajánlatot” tett nekik. Mellár Tamás szerint nem tehettek mást az egyetemek, mint elfogadták az ultimátumot. A baloldali képviselő kifejtette, hogy szerinte valójában olyan átalakulás történik modellváltás címen, amely révén magánegyetemek alakulnak, és így az Orbán-kormány felszámolja a vidéki egyetemek hálózatát, hátrányos helyzetbe hozva a szegény vidéki családokat, akik tehetséges gyerekei nem tudnak továbbtanulni. A baloldali politikus arról is beszélt, hogy privatizáció címén az állami vagyon ellopása történik, de azt mondta: 2022 után megtalálják majd a jogi formát ahhoz, hogy visszavegyék az egyetemeket.

Válaszában Schanda Tamás kifejtette: gyurcsányi mélységekbe süllyedt Mellár Tamás, amikor számos valótlanságot fogalmazott meg a felsőoktatással kapcsolatban. Pedig az ő politikai szövetségesei fizetőssé tették volna a felsőoktatást.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára emlékeztetett: 2010 óta a polgári kormány sok tízmilliárd forintot fordított arra, hogy a korábbi rossz szerződéseket kiváltsa. – A baloldal rossz örökségét próbáljuk meg helyrehozni – fogalmazott Schanda Tamás, és kiemelte: a kormány a helyi gazdasági élet motorjává tenné a felsőoktatási intézményeket. Amikor Mellár Tamás a felsőoktatást támadja, nem a kormányt, hanem azokat az intézményeket támadja, amelyek önként kérték a változtatást – szögezte le az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.