Engedéllyel rendelkező vadászok bűnöznek az erdőkben

A koronavírus-járvány egy éve alatt hozott korlátozó intézkedések miatt csökkent az engedélyezett vadászatok száma, elszaporodott a vadállomány. Ezt nemcsak a mezei orvvadászok használják ki, de vadászati és fegyvertartási engedéllyel rendelkező sportvadászokat is elvakított a könnyű zsákmány lehetősége. A lebukott vadászok fegyvereit a hatóság elkobozza, a bírósági eljárás és a büntetés mellett engedélyüket is visszavonják.

Végh Attila
2021. 03. 30. 14:17
Orvvadászat
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barcsi Rendőrkapitányság nyomozói március elején a Terrorelhárítási Központ műveleti egységének segítségével fogtak el éles lőfegyverrel rendelkező bűnelkövetőket. A bűnügyi felderítők információi alapján két, éves vadászjeggyel igen, de a dunántúli területre szóló tagsággal vagy engedéllyel nem rendelkező férfi 2020 novembere óta több alkalommal tilosban vadászott, a somogyi erdőkben. A rendőrök egy 51 éves, mátészalkai és a 66 éves, barcsi vadászt fogtak el, akik ellen orvvadászat bűntett és lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. Vadászati és fegyvertartási engedélyüket bevonták, fegyvereiket lefoglalták.

Húsra mentek

Rábatamásiban egy hónapja vette észre egy autós, hogy a település külterületén két férfi lelő egy őzet, majd az állat tetemét autójukba rakják, és elhajtanak. A szemtanú a helyi vadásztársaság vadőrével egyeztetett, kiderült, aznapra senkinek nem volt jogosultsága vadászatra a környéken, ráadásul az őzvadászatra tilalom volt érvényben. Az ügyben a Csornai Rendőrkapitányság nyomozói rendeltek el vizsgálatot, a beszerzett információk alapján az orvul megölt állat feldolgozása közben értek tetten egy 59 éves, helyi férfit és annak 17 éves unokaöccsét. Az idősebbik gyanúsított rendelkezett vadászati engedéllyel, és golyós lőfegyver tartására is jogosult volt, ám azon a napon, azon a területen céllövészetet sem tarthatott volna, jogosulatlanul lőtte ki a vadat. Orvvadászat bűntett és lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja mellett – mivel egy 18. életévét még be nem töltött személyt is bevont a jogsértésbe – még kiskorú veszélyeztetése miatt is felelnie kel.

A csornai vadász engedéllyel tartott puskáját lefoglalta a hatóság
Fotó: Police.hu

Tiltott a hőkamera

A Miskolci Rendőrkapitányság is egy évtizedek óta szabályos engedéllyel rendelkező vadász ellen folytatott le eljárást. A nyékládházi férfi egy szabályosan, előre bejelentett, egyeztetett, de egyénileg megkezdett vadászaton az engedéllyel tartott lőfegyverére egy tiltott hőkamerás céltávcsövet szerelt. Az eszköz használatát – a lőfegyverre szerelt vakító erejű fényszóróval és hangtompítóval, valamint a járműből leadott lövéssel együtt – 1990 óta nemzetközi vadászati szabályok tiltják. A szabályszegő sportvadászt egy ellenőrzés buktatta le, a Földművelésügyi Igazgatóság ellenőrei a rendőrséggel együtt tetten érték a fegyverére tiltott eszközt szerelő vadászt, akinek azonnal bevonták a fegyvertartási engedélyét. A Magyar Nemzet információi szerint a 44 éves, helyi gyanúsított azzal érvelt, túl sok a környéken a vaddisznó. Rájártak a közelben levő termőföldjeire is, úgy gondolta, a tiltott segédeszközzel jobban tudja ritkítani a vadállományt.

Egész Európában tilos vadászathoz hőkamerát használni
Fotó: Vadászinfo.eu

Puskás emberek

Homoki András vadgazdálkodási szakmérnök, a vadászati etika szakértője nem is vadászoknak, hanem csak puskás embereknek hívja azokat a bérvadászati jeggyel vagy vadásztársasági tagsággal bíró sportvadászokat, akik az alapvető vadászati elveket és szabályokat megszegve tilosban, tiltott eszközökkel vadásznak. A szakértő hozzátette, ezek az orvvadászok semmivel sem különbek, mint az állatoknak kínhalált okozó, hurkos-csapdás rabsicok vagy a tiltott módon megszerzett, átalakított fegyvereket használó vadorzók.

A járvány miatti korlátozások beszűkítették az engedéllyel rendelkezők vadászatát is. Külföldi vendégvadászok nem jöhetnek az országba, a társas vadászatok száma is csökkent, az időkorlátok miatt pedig nincs mód éjszakai vadászatokra. Az igazi, természet- és környezetvédő vadászok ezt tudomásul veszik, örülnek a természet megújulásának, a vadak szaporodnak, nyugodtabbak. A szakértő szerint nem mindenki tartja tiszteletben a szabályokat, azok az emberek, akik pusztán az ölés, a trófeával való dicsekvés vagy éppen a vadhúsból származó extra jövedelem miatt tették le a vadászvizsgát, korábban is sorra megszegték a szabályokat.

Most viszont, hogy a vadőrök, mezőőrök és a természetvédelmi őrszolgálat emberei a rendőrséggel közösen naponta járják az erdőket, könnyebben lebuknak a tilosban járók. Nemcsak az engedélyüket kockáztatják, de tettenérés esetén fegyverüket előbb lefoglalják, majd a bíróság azt elkobozza kártérítés nélkül. Emellett a büntetőeljárásban súlyos pénzbírság és letöltendő börtönbüntetés is várhat a vadorzókra, akiket mellébüntetésként a hatóság, hasonlóan a foglalkozástól való eltiltásokhoz, megfoszthat a vadászati jogtól is, akár örökre. Emellett meg kell térítenie az elejtett vad eszmei értékét is, ami egy kifejlett őzbak vagy szarvasbika esetén milliós összegekre rúghat.

Nagyban játszottak

Az utóbbi évek legnagyobb, orvvadászattal kapcsolatos bűnügye is engedéllyel rendelkező sportvadászokhoz köthető. Öt, Győr környéki férfi 2019-ben a Szigetköz Vadásztársaság működési területén folyamatosan, engedély nélkül, illetve vadászati tilalmi időben lőttek ki mindent, ami csak mozgott, majd az elejtett állatok húsát értékesítették. A bűncselekménnyel okozott kár több tízmillió forint volt. A házkutatások során a rendőrök több száz trófeát (őzbak, muflon, gím-, valamint dámszarvas), vaddisznóagyarat, egy frissen levágott szarvasfejet, továbbá tizenkét lőfegyvert, lőszert, több, különböző típusú éjjellátó távcsövet, számos védett madár és emlősállat preparátumát, közel két mázsa vadhúst és több terepjárót, a tiltott vadászathoz felhasznált gépkocsit foglaltak le. Az ügyészség börtönbüntetés kiszabását kérte a vádlottakra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.