időjárás 3°C Vilma 2021. December 5.
logo
Az Elk*rtuk című film aprópóján idézték fel a 2006-os eseményeket

Schiffer András: Azt hittem, Gyurcsány másnap távozik a politikából

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2021.09.17. 13:51 2021.09.17. 14:12
Schiffer András: Azt hittem, Gyurcsány másnap távozik a politikából

„Megmondom őszintén, én először megsajnáltam Gyurcsány Ferencet. Hosszú ideje készült arra, hogy átveszi az ország irányítását, ehhez végre választói felhatalmazást kapott. A beszéd elhangzásakor semmi más nem fordult meg a fejemben, csak hogy Gyurcsány másnap reggel felmegy a Sándor-palotába, és bejelenti a lemondását. A napnál világosabb volt: nem kérdés, hogy egy európai országban ilyenkor a miniszterelnök azonnal távozik, de nem csak a posztjáról, hanem a politikából” – mondta el Schiffer András korábbi LMP-elnök abban a beszélgetésben, amelyet a az Elk*rtuk című politikai krimi gyártója, a Megafilm tett közzé a Facebookon az őszödi beszélgetés kiszivárgásának tizenötödik évfordulóján.

Schiffer András a beszélgetésen Fotó: képernyőfelvétel

Lánczi Tamás politológus így idézte fel a beszéd nyilvános elhangzása előtti időszakot.

Volt valami a levegőben, valahogy mindenki érezte, hogy valami alapvető igazság el van hallgatva. A választás után mintegy két hónappal Gyurcsány Ferenc a korábbi jóléti ígéretekkel ellentétben egy brutális megszorító csomagot jelentett be. Ráadásul az is nyilvánvaló volt, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Nőtt a feszültség, erősödött a becsapottság érzése

– mondta.

A társadalmi csalódottság lefestésére idézte fel Schiffer András 2006. augusztus 20-át, amikor a felelős magyar kormány az előrejelzések ellenére utcára vitte az embereket az ünnepen, és többen életüket vesztették a viharban. Schiffer szerint a kormány rendkívül rosszul kezelte a helyzetet, ráadásul egy meteorológiai jelentésre próbálták kenni az egészet.

– Nyilvánvaló volt a teljes kormányzati dilettantizmus – fogalmazott a korábbi pártelnök.

15 éves az őszödi beszéd

Nem felejtjük a gyurcsányi terrort!

A dosszié összes cikke