Egy újabb Gyurcsány-káder dolgozik Márki-Zaynak

A választás tisztaságának fontosságára hivatkozva kezdett aktivisták toborzásába Gyurcsány Ferenc pártfogoltja, Bajnai Gordon, akit a DK elnöke a kampány logisztikai hátterének biztosításával bízott meg. Amint azt megtudtuk, a szavazatszámláló projekt mögötti alapítvány Tordai Csaba nevére van bejegyezve. Talán nem véletlenül, Tordai ugyanis Gyurcsány és Bajnai kormányában is államtitkár volt, vagyis igazi bizalmi embernek számít ebben a körben.

Mediaworks-Hírcentrum
2021. 10. 22. 14:00
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háttérben egyre inkább aktivizálja magát Gyurcsány Ferenc hálózata. A korábban Karácsony Gergely kampányát erősítő Bajnai Gordon teljes mellszélességgel beállt Márki-Zay Péter mögé, és a Facebookon aktivisták toborzásába kezdett arra hivatkozva, hogy félti a választás tisztaságát. A toborzás valódi oka nyilvánvalóan az, hogy a baloldalnak szinte egyáltalán nincsenek mozgósítható szimpatizánsai.

Bajnai Gordon már a rendszerváltozás előtt, 1989-ben együtt mozgolódott, szervezkedett Gyurcsány Ferenccel, akinek kormányzása alatt, 2006-ban fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett. Később, 2007 és 2008 között önkormányzati és területfejlesztési, majd 2009-ig nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterként tevékenykedett. Gyurcsány Ferenc bukását követően ő lett a miniszterelnök.

Forrásaink szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon jelenleg is napi kapcsolatban van, és a DK-elnök komoly logisztikai feladatokkal bízta meg bizalmasát a választási kampányban.

A szavazatszámlálók, vagyis az aktivisták toborzása mögött a 2018-as országgyűlési választások után bejegyzett Tiszta Választásokért Alapítvány áll, amelynek vezetője nem más, mint Gyurcsány bizalmasa, Tordai Csaba.

Tordai SZDSZ-esként kezdte pályafutását, hiszen Demszky Gábor akkori pártelnök kabinetfőnöke volt a 2000-es évek elején, de szép karriert futott be a szocialista–liberális kormányzás ideje alatt is.

A Gyurcsány-kabinetek Igazságügyi Minisztériumának főosztályvezetője, 2007-től a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára, majd államtitkára lett. Ezt a pozícióját a Bajnai-kormány alatt is megtarthatta.

Ekkor a Magyar Közlöny kiadásáért is felelt, így a nevéhez köthető egy 2009-es szakmai baklövés: az ország hivatalos lapja ebben az évben jelentette meg az alkotmány egységes szerkezetbe foglalt, vagyis a korábbi módosításokat is feltüntető szövegét, azonban belekerült egy tíz éve hatályon kívül helyezett rendelkezés is. E szarvashiba ugyanakkor nem volt akadálya annak, hogy a Bajnai-kormány időszakának végén Tordait a Magyar Köztársaság Érdemrendjének középkeresztjével tüntessék ki.

Még a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idejére nyúlik vissza Tordai és Karácsony Gergely ismeretsége: míg Tordai Csaba államtitkárként, Karácsony tanácsadóként sürgött-forgott a Miniszterelnöki Hivatalban. Hogy régóta ismerik egymást, azt jól mutatja az az eset – amelyről egy 2012-es Heti Válasz-cikk is beszámolt –, miszerint a már alakuló Bajnai-féle Együtt megbeszélésére Tordai csábította el az akkor még LMP-s Jávor Benedeket és Karácsony Gergelyt. S hogy mennyire ehhez a körhöz tartozik Tordai Csaba, azt jól mutatja, hogy kuratóriumi tagja volt a Bajnai-féle, Soros és az amerikai demokraták által is finanszírozott Haza és Haladás Alapítványban.

Tordai egyébként ügyvédként többek között az azonos nemű, már külföldön összeházasodott párok hazai képviseletét látta el, de segítette a Momentum Mozgalmat is, amikor a liberális szerveződés a külföldről finanszírozott civilek átvilágításának lehetősége ellen kezdeményezett népszavazást.

Az átláthatóság ennek ellenére fontos lehetett Tordainak, aki Bodoky Tamással megalapította a szintén Soros által – is – finanszírozott Átlátszó.hu-t, amelynek egészen Karácsony Gergely főpolgármesterré választásáig tulajdonostársa volt.

Karácsony 2019-es győzelme után először főjegyzőként merült fel a neve, aztán végül jogi tanácsadó lett Karácsony mellett, havi több mint 400 ezer forintért.

Emellett a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági elnökévé is megválasztották.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Tordai Csaba

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.