A békesség embereként készül tettekre és hazánk megerősítésére Novák Katalin

Novák Katalin államfőjelölti beszédében a köszönetnyilvánítás mellett a békét és a szellemi, lelki megújulást hangsúlyozta.

Kincses Krisztina, Bákonyi Ádám
2022. 03. 10. 9:52
Országgyűlés Köztársasági elnök választása Novák Katalin Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma önökön, demokratikusan választott képviselőkön keresztül választ új államfőt az ország – kezdte Novák Katalin csütörtökön államfőjelölti beszédét. Elmondta, az Oroszország által indított háború mindent felrúgott, hiszen már éppen kezdtünk fellélegezni a koronavírus után. 

Mint mondta, 14 napja van háború a szomszédunkban, Novák Katalin az elmúlt héten négy püspökkel járt Kárpátalján kifejezve, hogy az ott élő magyarok ugyanolyan fontosak, mint az anyaországiak és az ukrajnai menekültek. 

Nincs rosszabb egy háborúnál, nemzeti hitvallásunk azonban kimondja, múlhatatlanul szükség van a lelki és szellemi megújulásra, ez nincs másképp a XXI. században sem – fogalmazott.

A magyarok békét akarnak, a nők a békét akarják, hiszen békében lehet építkezni, gyarapodni, egymásra mosolyogni. Novák Katalin arról is beszélt, hogy az első életre szóló szövetséget férjével kötötte, majd köszönetet mondott Martonyi János volt külügyminiszternek, hogy megtanulhatta tőle a klasszikus diplomácia fortélyát. Balog Zoltánnak, az Emmi korábbi vezetőjének pedig azt köszönte meg, hogy megtanulhatta: Isten legfontosabb erőforrása az ember. 

Orbán Viktornak azt köszönte meg, hogy részese lehetett a nemzet építésének. Novák Katalin elmondta, hogy akit államfőnek választanak, annak az a feladata, hogy a következő öt évben az életével, a munkájával, a megjelenésével, a tetteivel mutassa meg az ország valóban szép arcát.

Felkészültem a feladatra, készen állok – jelentette ki Novák Katalin. Mint fogalmazott, „nekem minden magyart képviselnem kell. Én is maradok, aki vagyok. A nekem adott tálentumokat annak érdekében fogom használni, akinek a békességre és megértésre van szüksége. Ehhez nem levennem kell a keresztet a nyakamból, hanem a szívemhez fogom szorítani”. Ígérete szerint ott lesz a városokban és falvakban, felkeresi a faluvégi cigánytelepeket, a határon túl élő magyarokat, az egyik első látogatása pedig Varsóban lesz.

Novák Katalin úgy fogalmazott,  „nem ahhoz képest, hanem annak köszönhetően kívánok jó köztársasági elnöke lenni Magyarországnak, hogy nő vagyok. Tettekre készülök, anyaként és feleségként a békességre törekszem, államfőként is” – jelentette ki. 

Mint mondta, „a világnézetünk magyar, de nem esünk hasra attól, ha valaki angolul szólal meg. Nem majmolni akarjuk azt a világot, Magyarország soha nem lesz Svájc, nekünk a Balaton a riviéra”.

Novák Katalin szerint az április 3-i választás sorsdöntő lesz, és bízik benne, hogy a választópolgárok nem tévesztik szem elől a nemzeti érdeket és a gyermekek jövőjét. Hangsúlyozta: megválasztása esetén azon a fundamentumon fog állni, amit az alaptörvény jelent, nem a hatályos jogrend lebontásán, hanem az alkotmányosság őreként, annak fenntartásán fog munkálkodni. Szent István intelmeit zsinórmértéknek tekinti, kiemelve az irgalmasságot, a kíméletességet, az alázatosságot, a szelídséget, a becsületességet és a szemérmességet. 

„Legyen béke, szabadság és egyetértés” – zárta beszédét Novák Katalin.

Novák Katalin beszéde változtatás nélkül, teljes terjedelmében a linkre kattintva olvasható.

Borítókép: Novák Katalin a köztársasági elnök választás napján. Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.