időjárás 32°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

Tovább növekedett Orbán Viktor előnye a Századvég mérése szerint

Kreft-Horváth Márk
Forrás: szazadveg.hu
2022.03.14. 10:31 2022.03.22. 14:40
Tovább növekedett Orbán Viktor előnye a Századvég mérése szerint

– Közel kétszer annyian látnák szívesebben Orbán Viktort kormányfői pozícióban, mint Márki-Zay Pétert – világít rá a Századvég márciusi közvélemény-kutatása, amelyet a kutatócég honlapján publikáltak. A felmérés a politikai szempontból aktív magyarok körében – a településtípusok, az életkor, illetve a politikai önbesorolás szerinti bontásra is kitérve – feltárta a miniszterelnök-preferenciákat.

A Századvég márciusi kutatásának számaiból kirajzolódik, hogy Márki-Zay Péter támogatottsága folyamatosan csökken, egyre kevesebben támogatnák megválasztását. – A kutatás alapján kijelenthető, hogy

a magyarok 62 százaléka a regnáló miniszterelnököt, Orbán Viktort látná szívesebben az ország élén a következő kormányzati ciklusban is,

ezzel szemben Márki-Zay Pétert, a balliberális pártok kormányfőjelöltjének megválasztását csupán 32 százalékuk támogatná – írták honlapjukon. 

Fotó: Századvég

A Századvég felhívta a figyelmet arra is, hogy 2021 októberében még a megkérdezettek 41 százaléka látta volna szívesen a hódmezővásárhelyi polgármestert a miniszterelnöki pozícióban, vagyis Márki-Zay tábora 9 százalékponttal csökkent az elmúlt hónapokban. 

Orbán Viktor a fővárosban is népszerűbb, mint Márki-Zay Péter

– Lakóhely szerinti bontásban megközelítve a miniszterelnök-preferenciákat, elmondható, hogy a baloldali erők kormányfőjelöltje – a vidéki szavazók mellett – már a fővárosi választók többségét sem tudja sikeresen megszólítani. A felmérés rámutat arra, hogy

a budapestiek 52 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnök újraválasztását támogatná,

míg Márki-Zay Pétert 43 százalékuk látná szívesen az ország élén. Ezen felül a megyeszékhelyen élők 58 százaléka, a városok és falvak válaszadóinak 68 és 66 százaléka Orbán Viktort támogatná baloldali kihívójával szemben – közölte a kutatócég. 

10-ből 1 bizonytalan szavazó állna a balliberális pártok miniszterelnök-jelöltje mellé

– A kérdés életkor szerinti megoszlását vizsgálva fontos hangsúlyozni, hogy a regnáló miniszterelnök a legfiatalabb választói közegben is népszerűbb Márki-Zay Péternél: 

a 18–29 éves szavazók 48 százaléka Orbán Viktort, 41 százalékuk a hódmezővásárhelyi városvezetőt látná szívesebben kormányfőként a következő ciklusban. 

Márki-Zay Péter a politikai szempontból bizonytalanok körében sem számíthat jelentős támogatásra. A közvélemény-kutatás rávilágít arra, hogy 

a bizonytalan szavazók 43 százaléka Orbán Viktort, míg 10 százalékuk Márki-Zayt látná szívesen az ország élén a következő négy évben. 

A politikai értelemben középen álló megkérdezettek 45 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnököt, míg 44 százaléka balliberális kihívóját támogatná – írták. 

A Századvég kutatásában a politikai szempontból aktív válaszadók reakcióit összesítette, ők azok, akik biztosra vagy valószínűre mondják részvételüket a 3 hét múlva esedékes országgyűlési választásokon

Emlékezetes, egy hete a baloldalra sorolt Závecz Research is hasonló számokat publikált, ők a vezető politikusok népszerűségét mérték fel. A Telexen megjelent anyag szerint 

a teljes népesség körében és a párt nélküliek közt is jócskán népszerűbb Orbán Viktor, mint kihívója, Márki-Zay Péter, 

akinél még saját szövetségeseinek a megítélése is kedvezőbb. Vidéken például még Fekete-Győr András leváltott Momentum-elnököt is többen kedvelik a miniszterelnök-jelöltnél.

A számára kedvezőtlen kutatással kapcsolatban Márki-Zay Péter annyit mondott, hogy szerinte valamelyik ellenzéki párt és a Telex állhat mögötte. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.