Tehetős és nincstelen újoncok az Országgyűlésben

Izzadtságszagúan magyarázkodik Vajda Zoltán, aki a kormány radikális bírálójaként mégis felvette a csokot

Bákonyi Ádám
2022. 06. 02. 11:48
null
Budapest, 2022. május 17. Szavaznak a képviselõk a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényrõl az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. május 17-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első vagyonbevallásuk alapján vegyes képet mutat az Országgyűlés új képviselőinek anyagi helyzete. Gelencsér Ferencnek, a Momentum nemrég megválasztott elnökének bevallása szerint se ingatlana, se nagy értékű ingósága, így autója sincs. A megtakarításai egy részét (2,1 millió forint) kriptovalutában tartja, ezenkívül 2,3 millió forintja van a számláján, és 480 ezer forinttal tartozik egy hitelintézetnek.

Az ugyancsak momentumos Hajnal Miklós a legszegényebb képviselők közé tartozik – legalábbis a vagyonnyilatkozata alapján. Eszerint se ingatlana, se drága ingósága nincs, egyedül takarékbetétben tett félre némi megtakarítást, körülbelül 652 ezer forintot. A magának diplomát hazudó Hajnalnak ugyanakkor van egy közel 16,6 milliós tartozása.

Kálmán Olga szekere eddig is jól futott

Van mit a tejbe aprítania ugyanakkor a DK-s Kálmán Olgának. Az egykori televíziós műsorvezetőnek a II. kerületben van egy 250 négyzetméteres, saját építésű családi háza – pontosabban annak 9/10 része az övé – illetve egy 2012-ben vásárolt Volkswagen autója. A DK-s politikus emellett jelenetős megtakarításokkal rendelkezik: bevallásában 15 millió forint készpénz szerepel, valamint további 51 millió forintja és 22 230 eurója van számlán. Tartozása nincsen. Kálmánnak céges érdekeltsége is van, a K. O. Press Hírszolgáltató Bt.-ben 50 százalékos tulajdonos.

Vajda Zoltán izzadtságszagú magyarázkodása 

A kormány egyik leghevesebb, már-már radikális szélsőbalos bírálójaként ismert Vajda Zoltán izzadtságszagú magyarázkodásba kezdett vagyonnyilatkozatában, amelyből kiderült, hogy felvette a csokot. „Családi házunk megvásárlásához CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) keretében 10 millió forint támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitelt vettünk igénybe, továbbá 7 üléses személyautónkra 2,5 millió forint nagycsaládos autóvásárlási támogatást kaptunk” – írta az MSZP-s képviselő, aki a szavai és tettei közötti különbséget azzal indokolta, hogy „ezek igénylésekor szerencsére nem kértek Fidesz párttagsági igazolványt. Mindegyik segítséget ezúton is szeretném megköszönni a magyar adófizetőknek, illetve örömmel nyugtázom, hogy legalább ezen összegeket nem lopta el a fideszes hatalom.” 

VAJDA Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán

A jelek szerint a kormány jóléti intézkedéseinek nyilvánosság előtti támadása, majd azok igénybe vétele MSZP-s hagyománynak tekinthető. Ismert: a párt táselnöke, Tóth Bertalan 2020-as vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy számos ingatlana után egy 154 négyzetméteres, pécsi családi ház felét is megvásárolta, a dokumentum alapján pedig a családi otthonteremtési kedvezményt is felvette, így tízmillió forintnyi támogatáshoz jutott. Tóth tette mindezt úgy, hogy a szocialisták korábban  nemmel szavaztak az Orbán-kormány által bevezetett támogatási formára azt hangoztatva, hogy az „szegényellenes és vidékellenes”, illetve „zavaros és átláthatatlan”. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.