Gyurcsány megtakarításai durván megcsappantak a választás évében

Saját pártja huszonötmillió forinttal tartozik a bukott miniszterelnöknek

Bákonyi Ádám
2022. 06. 02. 10:48
null
20210919 Pécs Gyurcsány Ferenc (képen), a DK elnöke, Magyarország egykori miniszterelnöke, kampányol Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló Fotó: Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős mértékben csökkentek a baloldal vezérének, Gyurcsány Ferencnek az értékpapír-megtakarításai – legalábbis ez derül ki a DK elnökének 2022-es, azaz a választás évére vonatkozó vagyonnyilatkozatából. Míg a bukott miniszterelnök 2020-ról 2021-re 823 millióról 928 millióra növelte ezen megtakarításait, idén ez az összeg már csupán 587 millió forint. 

Gyurcsánynak továbbra is tartoznak 42 millió forinttal, és van egy 446 milliós követelése is „lakásvásárlás foglaló és előleg” címén. 

Pártja, a Demokratikus Koalíció is 25 millióval tartozik neki. 

A banki hitele tavaly 60 milliósra duzzadt, ebből most sikerült törlesztenie 100 ezer forintot, így az már csak 59,9 millió forint. Az Altus Portfólió Kft.-ből húzott jövedelme viszont az elmúlt hat hónapban valamivel növekedett: a januári bevallásában hatmillió forintot tüntetett fel, most valamivel több mint hétmilliót.

Lapunk nemrég számolt be arról, hogy mintha egy lapra, a választási győzelemre tett volna fel mindent Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára, akik durván elhanyagolták az érdekeltségükbe tartozó, 2019 óta közös gyermekük, Gyurcsány Tamás vezetése alatt álló cégeiket.

Az Altus Portfólió Kft. és az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. beszámolói szerint tavaly mindkét társaság folytatta a lejtmenetet, amihez az is hozzájárult, hogy vagyonnyilatkozata szerint a bukott miniszterelnök több mint hatmillió forintot vett ki a vállalkozásából. 

A Portfólió 18,135 millió forintos veszteséggel zárta az évet (ez több mint harmincmillió forinttal kevesebb a 2020-as eredményénél), és tovább ront a helyzetén, hogy 2020-ban 35 millió forinttal tartozott a DK elnökének, és most is adósa 14 millióval.

Gyurcsány Ferenc tehát fokozatosan pénzt vont ki a cégéből, miközben az képtelen a saját lábán megállni. Saját tőkéje egy év alatt 73-ról 55 millióra, forrásai 109-ről hetvenmillió forintra csökkentek, ami azt jelenti, hogy ha nem történik jelentős változás, bő három éven belül, vagyis nagyjából a következő országgyűlési választásokra fizetésképtelenné válhat.

A Dobrev Klárához kötődő, de szintén Gyurcsány Tamás vezetése alatt álló Befektetési Zrt. ugyanakkor –4,7 millió forintos adózott eredménnyel zárta az üzleti évet. A kft. mellett 2021-ben már Dobrev cégének sem volt árbevétele. A társaság esetében az is problémát jelenthet, hogy a saját tőke szintje a jegyzett tőke fele alá csökkent. Amennyiben a következő üzleti év is hasonló eredménnyel zárul, akkor azt követően három hónapja marad a cégnek a helyzet rendezésére, különben fel kell számolni vagy át kell alakítani – írja az Adatradar.

Érdemes megemlíteni ugyanakkor, hogy a Gyurcsány családnak egy bolgár cégben is van érdekeltsége. Az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. 12 százalékos tulajdonosa a Cellum Bulgaria AD-nek. A Dobrev család „őshazájában” működő társaság azonban meglehetősen rejtélyes, a Google az elmúlt évből mindössze két találatot dobott fel a nevére, és egyik sem a mérlege vagy a beszámolója, így nem tudhatjuk egyértelműen, milyen pénzek vándoroltak esetleg a Szemlőhegyi villából külföldre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.