Jelentős hadiipari beruházás Zalaegerszegen

A megyeszékhely az ipari, közlekedési és védelmi fejlesztés egyik európai központjává válhat.

Magyar Nemzet
Forrás: ZAOL.HU2022. 07. 06. 21:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Átadták a Rheinmetall gyárépületének és a hozzá kapcsolódó off-road tesztpályának az elkészült elemeit – írta meg a Zaol.hu portál. A zalaegerszegi hadiipari beruházás gyárépületének és az off-road tesztpálya elemeinek elkészülte kapcsán tartottak szerdán délelőtt sajtótájékoztatót a ZalaZONE Ipari Park Zrt területén.

Mint a cikk részletezte, a magyar kormány és a német, düsseldorfi székhelyű Rheinmetall hadipari cég közötti megállapodás nyomán 2023 januárjában kezdődik el Zalaegerszegen az a védelmi ipari termelés, amely hadi járműveket állít elő. 

A 2,5 hektáron megvalósuló gyár 25 000 négyzetméteres csarnoka elkészült, valamint 14 elemmel kilencvenszázalékos készültségben várja a tesztelőket a gyáregység melletti 35 hektáron elterülő off-road pálya, amely a hadi járművek mellett nehézgépek, mezőgazdasági eszközök tesztelésére is alkalmas. E két létesítményről szólt a szerdai sajtónyilvános bemutató, melynek keretében bejárhatták a résztvevők a csarnokot. 

– Ide már a hét elején elkezdték szállítani Németországból a termelés előkészítéséhez szükséges technikai eszközöket – mondta az elsőként tájékoztató dr. Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója. Kiemelte: mérföldkőhöz érkezett a beruházás, a megállapodás létrejötte után alig két évvel áll a csarnok, amely nemcsak a gyártásra, hanem ezzel egyidejűleg a tesztpálya révén a kutatásra és a fejlesztésre is alkalmas lesz. 

– Zalaegerszeg az ipari, közlekedési és védelmi fejlesztés egyik európai központjává válhat 

– jelezte Háry. Kitért arra is, hogy a járműpari tesztpálya működése illeszkedik a kormány ipari fejlesztési terveihez, a nemzetközi együttműködés pedig szavatolja a komplexum magas színvonalú, a tudományos innovációt is beépítő működését.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról szólt, hogy a közeljövő kulcsszava biztosan a védelem lesz, az ez irányú fejlesztés és invesztíció a magyar kormány előrelátását mutatja, ráadásul időközben Európa is alaposan megváltozott, amire nem lehetett számítani. A biztonság záloga Zalaegerszegen épül, mondta a politikus, hiszen az az ország lesz erős, amely megfelelő védelmi képességgel rendelkezik. A tudományos kutatás, a szállítmányozási, logisztikai, közlekedési, védelmi, hadiipari fejlesztés egyszerre valósul meg Zalaegerszegen, zárta szavait a politikus.

Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára elöljáróban leszögezte, a kormány nem az orosz–ukrán háború miatt kezdett hadiipari-védelmi beruházásokba, a katonai képesség növelése korábbi fejlesztési elképzelések eredménye.

– A honvédség önálló és hatékony védelmi potenciálja érdekében 2030-ig további ötszázmilliárd forintot költenek a stratégiai ágazat beruházásaira, melyeknek részét képezi a műszaki képzés, az egyetemek, kutatóintézetek és a nemzetközi partnerek bevonása is 

– húzta alá a politikus. Kutnyánszky jelezte: a legutóbbi madridi NATO-csúcs elfogadta Magyarország ajánlatát, mely szerint a zalaegerszegi bázis további fejlesztései révén katonai védelmi tesztközpont szerepet tölthet be. A Rheinmetall gyárcsarnok és off-road tesztpálya kapcsán jelezte, a hibrid meghajtású, többtengelyes, gyalogsági, páncélos, gumikerekű, lánctalpas szállító járművek tesztelésére alkalmas terület tesztelőkínálata iránt már most nagy az érdeklődés.

Borítókép: A résztvevők rövid bemutatót láthattak az off-road pályán (Fotó: Zalai Hírlap/Pezzetta Umberto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.