Így támadta a baloldal a kezdetektől a rezsicsökkentést

„Micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni” – jelentette ki Márki-Zay még 2020 őszén a Gellért Szállóban, majd egészen napjainkig számos alkalommal fejtette ki véleményét, miszerint a rezsicsökkentést felelőtlen ötletnek tartja, amely sehol máshol nincs Európában. Gyurcsány Ferenc az intézkedést egész egyszerűen hülyeségnek nevezte, a párbeszédes Mellár Tamás pedig fenntarthatatlannak. Mindez azt mutatja, hogy a baloldal a kezdetektől nem támogatta a magyar családokat segítő rezsicsökkentés bevezetését.

Magyar Nemzet
2022. 07. 13. 16:39
null
2021.10.23. Budapest Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost képen: Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely főpolgármester, Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke Fotó: Máté Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egyik élő videóbejelentkezésében arról beszélt, hogy az Európai Unióban sehol máshol nincs sem rezsicsökkentés, sem hatósági benzinár és mégis boldogabb, fejlődőbb, gazdagabb országok. „Tehát a mi modellünk az az Európai Unió. De ezeket az intézkedéseket – azt is elmondtam már – nem lehet úgy kivezetni, pontosan a lakossági elégedetlenség miatt. Tehát ezt nem lehet egyik lépésről, egyik napról a másikra megszüntetni” – fogalmazott Márki-Zay márciusban. 

A politikus egyébként már hónapokkal korábban, 2021 novemberében is kifejtette, hogy a baloldal választási győzelme esetén a rezsicsökkentést nem szeretnék fenntartani. 

Egy biztos, tehát hogy a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fönntartani

– jelentette ki.

Egy novemberi Facebook-bejegyzésében Márki-Zay Péter szintén azt ecsetelte, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatatlan. „A Fidesz rezsicsökkentése fenntarthatatlan. Amikor a világpiaci árak alacsonyabbak voltak, mint befagyasztott rezsi, akkor a különbözetet nem adták oda a fogyasztóknak. Most, amikor a piaci árak magasabbak, akkor a különbözetet a magyar állampolgárok fogják megfizetni, hiszen a kormány veszteségessé teszi azokat a közműcégeket, amelyeket adófizetők pénzéből kell majd megmenteni – ezt tették a víziközmű-cégekkel is” – fogalmazott. Hozzátette, a valódi rezsicsökkentés szerinte a meg nem termelt, el nem fogyasztott energia, amely fenntartható és nem terheli az adófizetőket sem.

A rezsicsökkentés felelőtlen lépés, és az a baj, hogy nehéz megszüntetni – ezt szintén a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje ecsetelte egy Greenpeace által szervezett vitában.  

„Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette mondjuk a 13. havi nyugdíjat. Tehát ezeket rendkívül veszélyes…” – mondta el az eseményen. 

Mondandóját úgy folytatta, „a rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is.” 

A videóban 32 perc 56 másodperctől:

Márki-Zay Péter szerint továbbá igenis érezni kell az energiaár-növekedést. A fent említett, Dobrev Klárával tartott vitájában a politikus azt fejtegette, „ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést”. 

Szerinte 

a végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizet, meg, hogy nem az ember fizeti meg. Ez egy populizmus

Az idézetek a fentebbi videó 32. percétől hallhatók.

„Micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni” – jelentette ki Márki-Zay még 2020 őszén a Gellért Szállóban.

„Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze. Lehet rezsit csökkenteni: le kell szigetelni a házakat”

– állt elő a sokak számára megütközést keltő ötletével a bukott miniszterelnök-jelölt. 

Szavai az alábbi videón 1 óra 3 perc, 22 másodperctől hallhatók:

Márki-Zay temérdek rezsicsökkentést ellenző mondata után érdemes megemlíteni, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is hasonló véleményt fogalmazott meg. Dávid Ferenc áprilisban, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hangsúlyozta, a rezsicsökkentés így tarthatatlan.

A rezsicsökkentés kérdése, ez így tarthatatlanná válik, és egyre inkább tarthatatlanabbá fog válni, ahogy késlekednek az európai uniós pénzek

– fejtette ki.

Gyurcsány Ferenc pártelnök politikustársánál egyel nyersebben fogalmazott, amikor úgy fogalmazott, hogy a rezsicsökkentés „hülyeség”. Az Origó kérdésére, miszerint mi lesz a baloldal közös álláspontja a rezsicsökkentésről, úgy válaszolt, 

„Az egy hülyeség.”

„A rezsicsökkentés egy politikai termék volt, ami a szocialista időket idézte és teljesen mellőzött minden piaci logikát. […] Rezsicsökkentés helyett mi évi 100 000 lakás energetikai korszerűsítését tűztük ki célul” – erről már Tompos Márton, a Momentum politikusa beszélt a VI. kerület lapjának.

A párbeszédes Mellár Tamás áprilisban szintén azt a véleményét hangoztatta, hogy a továbbiakban nem tartható a rezsicsökkentés.

„Egyébként én azt gondolom, hogy a későbbiekben a kormány is rá fog majd arra mindenképpen szorulni, hogy valami jelentős módosításokat hajtson végre, mert ez a fajta rezsicsökkentés a továbbiakban nem tartható, az teljesen egyértelmű, és teljesen nyilvánvaló. Tehát a benzinárat föl kell emelni, nyilván a hatósági árakat is, és ha ezeket fölemeli, akkor ez egy magasabb inflációt fog mindenképpen okozni.” 

A politikus szavai az alábbi videóban 6 perc 44 másodperctől hallhatók: 

Az MSZP előválasztási programja szerint korábban nem is volt a rezsiben extraprofit. Mint írták, „a 2014-es választások előtt csalárd kampányt indítottak rezsicsökkentés címen. Csalárd volt, mert nem volt jellemző az extraprofit az energetikában, ráadásul az energiaszektorban elérhető nyereség szintjét már a Fidesz–KDNP-kormány idején határozták meg.” Úgy folytatják, „a kormány meghirdette a nonprofit energiaszolgáltatást és az ipari rezsicsökkentést is, amelyekből viszont nem lett semmi, hiszen az nem hozott volna szavazatot”.

Borítókép: Október 23-i ellenzéki gyűlés (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.