Boross Péter: Antall József szikrázó tehetségnek tartotta Orbán Viktort

Boross Péter egykori miniszterelnök a családjáról, a politikai pályájáról, Antall Józsefről és az orosz–ukrán konfliktusról is beszélt a Mandinernek.

Forrás: Mandiner2022. 09. 07. 14:35
BOROSS Péter
Budapest, 2019. január 31. Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke Budapesten 2019. január 31-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boross Péter a családjáról és főleg az édesapjáról mesélt, akit a kommunisták internáltak az I. világháborúban.  1945-ben aztán letartóztatták egy túlbuzgó kommunista rendőrfőnök miatt, aki diákokat is lecsukatott akkoriban. Akár egy mondat okán is internálták az embereket – számolt be az egykori miniszterelnök.

Később kiderült, hogy az 1956-os szabadságharc idején is meggyűlt a baja a kommunista rendszerrel. – A vád az volt velem szemben, hogy a forradalom alatt lázítottam az embereket a rendszer ellen. Nem tagadtam, hiszen így volt. Kirúgtak, utánam is nyúltak, még egyszer kirúgtak. Később le is tartóztattak, és egy ideig Kistarcsán voltam internálótáborban, majd rendőri felügyelet alá kerültem – mesélte el a politikus.

Egyből tudtam, hogy besúgót, ügynököt keresnek, felálltam, és otthagytam a pofát

– számolt be egy másik esetről Boross Péter, amikor kémnek akarták beszervezni, de ő elutasította az ajánlatot.

Politikustársát és barátját, Antall Józsefet bölcs embernek és határozott egyéniségnek tartotta, aki nélkül nem lehetett volna a válságos Magyarországon végigvinni a rendszerváltást, s nehezményezte, hogy sokan ezt nem tudják róla.

Felterjesztettem Antall Józsefet a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjére Göncz Árpád köztársasági elnöknél, majd rávettem, hogy hozza el a kitüntetést a kórházba. Antall akkor már nem hordott parókát, és Göncz is megrendült a látványtól, láttam rajta. Másnap pedig Jóska meghalt

– mesélte a Mandinernek az esetet, amikor állami kitüntetésben részesítették az első demokratikusan megválasztott miniszterelnököt.

Boross Péter hozzátette: Antall József többször is megemlítette neki, hogy Orbán Viktort értelmesnek és tehetségesnek tartja.

A Mandiner a napi politikai helyzetről is kérdezte az egykori kormányfőt, aki elégedettségét fejezte ki a jobboldali kormány irányvonalával. Az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban is kifejtette véleményét.

Amit Nyugat-Európa művel ebben a konfliktusban, az egy hanyatló civilizáció tipikus tünete. Ez pedig az önpusztítás

– bírálta a szankciós politikát Boross Péter. A politikus hozzátette, hogy nincs érdemleges politikus a nyugati térfélen.

A teljes interjút ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Boross Péter volt miniszterelnök (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.