Csak hangzatos ígéretek Karácsony klímavédelmi akciói

– A főváros jelenlegi vezetése nem tett semmiféle intézkedést a „klímavészhelyzetben”, hacsak azt nem tekintjük intézkedésnek, hogy tanácsokat adott a közösségi médiában a spórolásra vonatkozóan – reagált a főpolgármester klímavédelmi akcióterveire lapunk megkeresésére Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint az a baj, hogy a tartalom mindig kevés, és az a pici tartalom sem készül el határidőre.

2022. 09. 08. 5:50
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. október 17. Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester érkezik kerékpárral hivatalának átadás-átvételére 2019. október 17-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Végre fontos ügyekkel foglalkozhatunk, csak az a baj, hogy a tartalom mindig kevés, és az a pici tartalom sem készül el határidőre – nyilatkozta a legutóbbi Fővárosi Közgyűlésen Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője az Első budapesti energiacsomag elfogadásáról szóló vitában. 

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy a csomag bevezetésére miért volt szüksége, erre – hiába kérdeztük – lapzártánkig a főváros sajtóosztálya sem válaszolt. Ugyanakkor már  2019-ben klímavészhelyzetet jelentett be a főpolgármester. Ennek értelmében arról döntött a közgyűlés, hogy 2020. augusztus 31-ig elvégzik a fővárosi önkormányzat, annak intézményei és cégei az erre vonatkozó, átfogó felméréseket. 

 

Úgy tűnik, az ígéretekből semmi sem teljesült. Erre felhívta a figyelmet a legutóbbi Fővárosi Közgyűlésen Wintermantel Zsolt. A frakcióvezető három javaslatot sorolt fel, amelyet még 2019 őszén elfogadott a közgyűlés: többek között a dokumentum felkéri a főpolgármestert, hogy végeztesse el a fővárosi önkormányzat, annak intézményei és a legalább többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságai működésének átfogó felmérését az éghajlatváltozásra gyakorolt hatások, azok mértéke és mibenléte szempontjából, ennek határideje 2020. augusztus 31-én lejárt. A másik javaslat szintén felkéri a főpolgármestert, hogy az éghajlatváltozás hatásaira is figyelemmel vizsgáltassa felül a rendkívüli időjárási helyzetek (így különösen a felhőszakadás, hőség, légszennyezettség, szélvihar és árvíz) esetére irányadó intézkedési terveket, és azokról tájékoztassa a Fővárosi Közgyűlést. Ennek határideje két évvel ezelőtt lejárt. A harmadik javaslat arra szólított fel, hogy a főpolgármester terjesszen a Fővárosi Közgyűlés elé olyan intézkedési tervet, amely biztosítja, hogy a fővárosi önkormányzat, annak intézményei és a tulajdonában álló gazdasági társaságok működése észszerű időn belül karbonsemlegessé, majd ezt követően teljes egészében zöldenergián alapulóvá váljék, amelynek határideje 2020. december 31. volt. 

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere a Fővárosi Közgyűlés alkalmával felhívta a figyelmet arra, hogy a klímavédelem jegyében sorozatos hangzatos ígéretek helyett valódi cselekvésre lenne szükség a főváros részéről. Lapunk megkeresésére a polgármester kifejtette: Karácsony Gergely és a főváros legújabb előterjesztése olyan intézkedéseket hozott meg, amelyeket már 2019-ben elfogadott a Fővárosi Közgyűlés, majd 2021-ben egy kiegészítést is elfogadott hozzá, csak sajnos nem történt semmiféle előrelépés a döntéseken kívül. 

A választási győzelemhez segítő kijelentés – miszerint „klímavészhelyzetet” hirdetett a fővárosi önkormányzat – senki nem tudta, mit jelent, mik a fogalom mögötti tényleges cselekedetek, de sajnos, ahogyan ez már akkor is várható volt, mindez csak egy levegőbe kiáltott fogalom maradt, így az előzményeket látva, félő, hogy a mostani közgyűlési döntés is csak egy üres döntés lesz

– fogalmazott Szentgyörgyvölgyi Péter.

Kiemelte: a főváros jelenlegi vezetése nem tett semmiféle intézkedést a „klímavészhelyzetben”, de a fővárosi önkormányzat, annak intézményeinek és cégeinek éghajlatváltozásra vonatkozó információit, illetve intézkedéseit sem ismerték meg, hacsak azt nem tekintjük intézkedésnek, hogy tanácsokat adott a közösségi médiában a spórolásra vonatkozóan.

Mint mondta, tettekre lenne szükség, ahogy ebben az V. kerület jó példával jár elől: többek között a belváros önkormányzata évek óta társasházi felújítási pályázatokat ír ki a lakóközösségeknek, mára már kétezer kerékpár elhelyezésére elegendő kerékpártámaszt létesített kerületszerte, ingyenes közösségi közlekedési bérletet biztosít a tanulóknak és kismamáknak, okosparkolási rendszert dolgozott ki, hogy ezáltal is megakadályozza a gépjárművek fölösleges károsanyag-kibocsátását a kerületben, már nem csak zöld-, de esővíz visszaforgatására alkalmas kékszemléletű parkot is átadott, víztakarékos öntözési rendszerrel és ültetési megoldásokkal, valamint zöldbuszmegállókat létesít még a fővárosi területeken is, amire a főváros vezetésének egyetlen válasza a megadóztatás volt. 

 

– Ezzel ellentétben sajnos a Karácsony Gergely vezette főváros valós intézkedésit nem lehet felsorolni 

 

– jelentette ki Szentgyörgyvölgyi Péter, majd hozzátette: ismételten csak az látható, hogy szakmaiatlan kapkodás zajlik a fővárosban, hiszen a választások óta eltelt időben nem történt tényleges intézkedés, de az ígéretek kezdenek a főváros vezetésének körmére égni.

 

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.