Elemér 2024. február 28.
logo
A Megafilm tulajdonos-producere szerint Hann Endre nem is látta azt a filmet, amit perel

Kálomista: Micimackót medvékről mintázták, Endrét közvélemény-kutatókról + podcast

Munkatársunktól
2022.09.08. 17:04 2022.09.08. 17:35
Kálomista: Micimackót medvékről mintázták, Endrét közvélemény-kutatókról + podcast

Szeptember 1-jén kezdődött az a személyiségi jogi per, amelyet Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője indított a Megafilm Kft. ellen az Elkxrtuk című film miatt. Kálomista Gábor a Megafilm tulajdonos-producere kifejezetten örül neki, hogy a film ismét a figyelem középpontjába került.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Hann Endre azt kifogásolja, hogy az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni időszakot feldolgozó filmben szereplő, Endre nevű karaktert szerinte róla mintázták.

Példátlan pert indított Hann Endre a Gyurcsány-film miatt

A korábbi baloldali kormányokat kiszolgáló közvélemény-kutató cég vezetője sérelmi díjat követel, de Kálomista Gábor producer szerint abszurd a személyiségi jogsértés számonkérése egy fikciós filmen, amilyen az Elkxrtuk.

Kálomista Gábor a podcast műsorunkban azonban azt az álláspontját fejtette ki, hogy egy valós eseményekre épülő fikciós filmről van szó, ami megtörtént eseményen alapul. Véleménye szerint ahogyan Micimackót vélhetően medvékről mintázták, úgy a filmbéli Endre karaktere is egy közvélemény-kutató archetípust jelenít meg.

Kálomista szerint aggasztó, hogy egy fikciós filmet a bíróságon kell megvédeni, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy csupán a filmkészítői énje tiltakozik a per ellen, mint magánember, nem emel szót, hiszen nincsen takargatnivalója.

A producer szerint, ha elmarasztaló ítélet születik, akkor innentől kezdve bármelyik játékfilmben, bárki magára ismerhet.

Viszont annak kifejezetten örül, hogy az Elkxrtuk ismét a figyelem középpontjába került, ezért magáról a bírósági eljárásról dokumentumfilmet is forgat.

A tárgyalás október 11-én folytatódik, Kálomista szerint nem lenne meglepő, ha ítélet is születne.

Borítókép: Kálomista Gábor, a Megafilm producere (Fotó: Fazekas Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.