időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

A baloldal jelöltje nyert a II. kerületben az időközi önkormányzati képviselőválasztáson

Magyar Nemzet
2022.10.02. 21:48
A baloldal jelöltje nyert a II. kerületben az időközi önkormányzati képviselőválasztáson

Időközi önkormányzati képviselőválasztást tartottak vasárnap Budapest II. kerületének egyik körzetében. Az ellenzék jelöltje, Nagy Eszter 1204 szavazatot kapott, a Fidesz-KDNP színeiben Bálványkövi István 714, az MKKP-s Hildebrand Krisztián pedig 62 voksot szerzett. A választás kiírására azért volt szükség, mert 78 éves korában elhunyt dr. Tompa János, a körzet önkormányzati képviselője, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció egykori II. kerületi elnöke. 

A kampányban nem mindig folyamodott tisztességes eszközökhöz a baloldal: a Helyi Választási Bizottság határozatának értelmében Őrsi Gergely szocialista polgármester névre szóló postai levelekben korteskedett az ellenzéki jelölt mellett. A levelet úgy írta alá, mint „Őrsi Gergely polgármester”, ami azért aggályos, mert az állami, illetve az önkormányzati szerveknek tilos a pártok szabad versenyébe avatkozni. 

A választási testület tagjai 3-2 arányban szavaztak arról, hogy a szocialista polgármester Nagy Eszter melletti kampányolása szabályszegésnek minősül. 

Ezen kívül nemrég derült ki, hogy Őrsi már több mint százmilló forintot adhatott ki a II. kerületi Margit-negyed projektre. Ez az összeg egyfelől az eddigi költségekből áll, melyek meghaladják a 40 millió forintot, másfelől pedig az önkormányzat ingatlanainak kihasználatlanságából, amivel mintegy 60 milliót veszített a kerület költségvetése.

A legutóbbi országgyűlési választások óta megtartott időközi voksolások túlnyomó többségében a kormánypártok jelöltje diadalmaskodott, ez az eredmény a baloldal ritka sikereinek egyike.

Borítókép: Nagy Eszter (Fotó forrása: Nagy Eszter Facebook oldala)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.