időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Demeter Szilárd: A közösségi média foglyai vagyunk

Molnár János
2022.11.12. 12:46 2022.11.12. 12:59
Demeter Szilárd: A közösségi média foglyai vagyunk

– Foglyok vagyunk a közösségi médiában, ami az újságírókra is rányomja a bélyegét – jelentette ki Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Beszédében emlékeztetett, hogy tíz évvel ezelőtt találták ki a Főtér nevű portált, amit a magyar terület legszabadabb szerkesztőségének nevezett. Idézte Orbán Viktor miniszterelnököt, aki strukturális válságról beszélt, ezért a több pénz most nem megoldás. Demeter Szilárd szerint a kultúra iránti igény alapvető, és arról szól, hogy az ember éljen tartalmas életet, mert tudatában van végességének.

A televízió, a rádió, az online portálok és a nyomtatott sajtó halott, csak még nem vették észre 

– állapította meg a főigazgató. Kifejtette, sokkal rosszabb adatokat lát a kultúrafogyasztás terén, mint az információszerzés tekintetében, mert a kultúrafogyasztás több mint 80 százaléka online történik. Hangsúlyozta, hogy teret nyer az on-demand tartalomfogyasztás, azaz a tartalmakat akkor és ott fogyasztják, ahol és amikor az embereknek kedvük tartja. 

Kultúrahordozókból kultúrafogyasztókká váltunk

– jelentette ki, hozzátéve: a bárhol és a bármikor szabadságában vagyunk, és nagy baj, hogy a nemzeti kultúráknak nincs saját streamingplatformjuk. 

Demeter Szilárd azt állította: a stand-uposok befolyásolják a tömegek véleményét, mert egy csúcsértelmiségit meg sem hallanak már. Kitért arra, hogy elterjedt az úgynevezett fikakultúra, ami azt jelenti, hogy egyes emberek szerint semmi sem jó, kritika nélkül mindent leszólnak. Szomorúságát fejezte ki, hogy ma már nem kell megkérdezni a másik felet sem. 

Azt kívánta, hogy jó lenne, ha az írók visszatalálnának az olvasókhoz, de gondnak nevezte a generációs szakadékot is, mert a szülőknek sokszor fogalmuk sincs, hogy a gyerekük mit gondol a világról vagy mit csinál az online térben. 

Erre példaként hozta fel, hogy a rádiók és a fiatalabbak körében népszerű streamingplatformok lejátszásai között nincs közös pont, a kettő párhuzamos világként működik. 

A főigazgató kiemelte, hogy a médiának irányt kell váltania, mert eddig nem adtak életmódválaszt, ami ha elmarad, akkor Los Angelesben fogják ezt megtenni. 

A válságok nem fognak elmúlni, a helyzet nem lesz jobb semmilyen szempontból az egész világon, ezért olyan válaszokat kell adni, ami túlélővé tesz bennünket 

– mondta. Beszéde végén hangsúlyozta: hasznos tudást kell biztosítani a közösségek számára, ezért a közvetlen környezetünkben található anyagból olyan tárgyakat kell gyártani, amit majd alakítani tudunk, mert a végén semmilyen identitásunk nem lesz.

Borítókép: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón (Fotó: Mirkó István)

Kárpát-medencei médiatalálkozó

Dunda György kapta az első Kosztolányi-díjat

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.