Koltay András: Tágabb a sajtószabadság Magyarországon, mint Nyugat-Európában

Sokszínű a magyar médiapiac, az emberek pedig minden hírhez hozzájutnak akár több forrásból is a Médiatanács elnöke szerint.

2022. 11. 12. 11:54
II. KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYAR MÉDIATALÁLKOZÓ
Koltay András
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztosítja az állam a média szabadságát – jelentette ki Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón. Felidézte a magyar szabadságharcok valamilyen sajtótermékhez kapcsolódását, majd médiatörténeti áttekintésében beszélt arról is, hogy a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány belecsöppent a médiaháborúba. Szerinte ennek fő kérdése az volt, hogy a politikai pártok támogatottságának meg kell-e jelennie a nyilvánosságban, majd hozzátette: az újságírók inkább politikai események aktív alapítóinak szerepébe képzelték magukat. 

Eredménynek nevezte, hogy a magyar szólásszabadság megszületett és jelenleg mindenkinek biztosított, melynek mérföldköve a 2010-es médiatörvény megszületése. 

Úgy vélekedett, ennek köszönhetően a médiapiac jóval sokszínűbb, mint a 90-es években volt. 

Kitért a Európai Parlament kulturális bizottsága delegációjának múlt heti látogatására is, mellyel kapcsolatban kijelentette, hogy az unió képviselői a magát függetlennek nevező média képviselőivel találkoztak, akikről úgy vélte: nehéz őket hitelesnek tekinteni. Szerinte a médiahatóság a vitákat elkezdte tényalapra terelni, és elmondta: most egy médiapiaci jelentés összeállításán dolgoznak. Kiemelte, 

a médiapiac sokszínű, mert az emberek minden hírhez hozzájutnak és egyszerre több forrásból is tudnak tájékozódni, ezért szerinte a helyzet jobb, mint Brüsszelből látszik. Hozzátette, a magyar jogszabályokat tekintve tágabb a magyar sajtószabadság, mint Nyugat-Európában.

Felhívta a figyelmet, az Európai Unió üzleti szempontból írta elő, hogy az európai televíziók műsorideje európai tartalmakból álljon, amihez a magyar törvényalkotó még a magyar kvótát is hozzátette, azt viszont nem lehet elérni, hogy ennek kulturális értéke legyen. Kijelentette, az NMHH-nak korlátozott eszközei vannak a nemzetpolitika támogatására, de tervezik a határon túli fiatalok médiaoktatásának megsegítését. Koltay András beszéde végén kijelentette, hogy a technológiai cégek korlátozták az egyéni megszólalás lehetőségeit, ami egyben nemzeti szuverenitási probléma is.

Borítókép: Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.