időjárás -3°C Taksony 2023. november 29.
logo

„Nem hagyunk cserben senkit”

Máté Patrik
2022.11.12. 12:19 2022.11.12. 19:30
„Nem hagyunk cserben senkit”

– Nyernünk kell ahhoz, hogy túléljünk – közölte Balogh László Visegrádon, a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón elmondott nyitóbeszédében a külhoni sajót képviselőihez szólva. A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának az elnöke a Kárpát-medence tudósítóihoz szólva rögzítette: 

nem hagyunk cserben senkit.

Mint mondta, cselekedni kell, ahogy tették az elmúlt időszakban is. A saját életútját felidézve közölte, hogy a Rákosi-, valamint a Kádár-korszakban is hittanórára jártak. – Kialakult még az 1970-es évek végén, hogy szembemegyünk a kommunistákkal, és ekkor próbálgattuk azt az orosz szót, hogy szamizdat – emlékezett vissza. Majd leszögezte: hazugság, hogy a későbbi SZDSZ-tagok adták volna ki az első szamizdat anyagot 1981-ben, mivel arra két évvel korábban, a saját házi nyomdájukban került sor.

– Ma úgy tudjuk, hogy konzervatív oldalról senki nem vett részt ebben a folyamatban és társutasok lettünk volna, ami hazugság 

– hangsúlyozta a kuratóriumi elnök. Ezután felidézte, hogy ma is híres, egykori SZDSZ-es politikusok kifogásolták, hogy a kiadványukon szerepelt a Kossuth-címer. Ám elmondta, hogy mindez nem akadályozta meg azt, hogy együtt dolgozzanak olyanokkal, akik liberálisnak vallották magukat, mert ők is szemben álltak a kommunista rendszerrel. Emellett a rendszerváltás időszakáról szólva felidézte: 1990 után figyelmeztették Antall József miniszterelnököt, hogy a média a jobboldal ellen van, amire a néhai kormányfő úgy reagált, hogy 

a demokrácia majd megoldja.

A kuratóriumi elnök jelezte: a közmédia átalakítása során nem véletlenül választották a Duna Médiaszolgáltató nevet, mert a rendszerváltás után a Duna Televízión egy nemzetibb hangot lehetett hallani, mint a Magyar Televíziónál.

– A következő cél a magyar kultúra megerősítése lesz

– zárta beszédét Balogh László.

Borítókép: Balogh László (Fotó: Mirkó István)

Kárpát-medencei médiatalálkozó

Dunda György kapta az első Kosztolányi-díjat

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.