Szánthó Miklós: Két, egymást kizáró világnézet feszül egymásnak

– Magyarország a globális trendek alóli lokális kivétel lett – fogalmazott Szánthó Miklós, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumi tagja, az Alapjogokért Központ főigazgatója a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón. Mint mondta, a kétezres évek közepéig pedig a véleményformálás monopóliuma a balliberális oldal kezében volt, ám ez mostanra megváltozott.

2022. 11. 12. 11:40
Szánthó Miklós
II. KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYAR MÉDIATALÁLKOZÓ
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A sajtó, a média ellenség – idézte Szánthó Miklós az Egyesült Államok egykori elnökének, Richard Nixonnak a szavait, amiket egy titkos megbeszélésen Henry Kissingernek mondott, és néhány éve vált nyilvánossá. A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumi tagja, az Alapjogokért Központ főigazgatója a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón elmondott beszédében kiemelte, az idézet bizonyítja, hogy a történelemben nem példa nélküli médiaharcokról beszélni.

– Nem köszöntött be a liberális demokráciák globális győzelme. Ma azt látjuk, hogy háborús időket élünk. A szomszédságban háború dúl, az energiaforrásokért harc van – fogalmazott. Emellett utalt rá, hogy a médianyilvánosság is fontos erőtérré vált.

– Nyugaton a geopolitikában, valamint a nyilvánosságban, a populáris kultúra szférájában két, egymást kizáró világnézet feszül egymásnak: a magát idealistának hirdető progresszió feszül neki a valóságot előtérbe helyező józan észnek. És jelenleg úgy áll a dolog, hogy globálisan a liberális megközelítés van messze túlsúlyban – húzta alá. Kiemelte, hogy ehhez a liberálisok három cselt alkalmaztak: semlegesség, fake news, vádaskodás.

– A semlegességi cselük szerint csak az számít függetlennek, valamint objektívnak, aki osztja a liberális világnézetet

– árulta el Szánthó Miklós. Jelezte: a szélesebb közvéleménnyel elhitetik ezek a fórumok, hogy a liberális megközelítés a független. 

– Ehhez kapcsolódik a fake news – tért át a második cselre a kuratóriumi tag. Felhívta a figyelmet, hogy pár éve kezdődött egy vita, ami súlyos kérdéseket vet fel a liberálisoknak a demokráciához való viszonyáról. Továbbá leszögezte: a liberális emberjogi szakértők szerint újságírók állnak szemben a propagandistákkal. – A harmadik csel lényege, hogy aki nincs velük, az nem demokratikus, nem jogállami mentalitású. Sőt szerintük a liberálistól eltérő demokráciafelfogás nem is számít demokráciának – hangoztatta az Alapjogokért Központ vezetője.

Azonban mára Szánthó szerint Magyarország e tekintetben is lokális kivétel lett a globális trendek alól, ahol valamennyi vélemény szabadon megjelenhet és terjedhet. – Magyarország a globális trendek alóli lokális kivétel lett – ismertette. Felidézte, hogy a rendszerváltás után a posztkommunista elitek ügyesen konvertálták át a negyvenöt éven át felhalmozott politikai tőkéjüket, a kétezres évek közepéig pedig a véleményformálás monopóliuma a balliberális oldal kezében volt.

– Ebben indult meg egy lényegi változás már akkor, amikor a jelenlegi kormánypártok ellenzékben voltak 

– emlékeztetett Szánthó arra, hogy ebben az időben egyre több jobboldali-konzervatív sajtótermék jelent meg. Ismertette: ez a folyamat felgyorsult 2010 után, amikor a jobboldal kétharmados sikert ért el. 

– Az egyensúlyi állapotot még nem értük el, de összességében azt kell látnunk, hogy mindazon vádakkal szemben, amiket a baloldal megfogalmaz, nem jobboldali térfoglalásról, hanem a posztkommunista struktúrák lebontásáról van szó 

– állapította meg. A szakértő szerint a baloldalon abba születtek bele, hogy a média kilencven százaléka balliberális és csak tíz százaléka jobboldali. Továbbá jelezte: a liberálisok lenézik az embereket. Példaként említette, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke a magyar miniszterelnökről szólva úgy fogalmazott: vannak olyan politikusok, akik túl sokat foglalkoznak az emberek véleményével.

Az Alapjogokért Központ főigazgatója szerint a politikai testtartások is nagyon felcserélődtek az utóbbi időkben. – Míg korábban a baloldal küzdött az általános választójogért, ma gyakorlatilag tagadja a népszuverenitást, mélységesen lenézi az embereket, megveti a választókat, egyfajta posztmodern elitizmus jellemző rájuk; és populistának minősítik, aki az emberekhez akar szólni – mondta.

Mint jelezte, korábban akik a nők jogaiért küzdöttek, ma azt mondják, nincs is olyan, hogy nő, a szólásszabadság harcosaiból pedig a legelvakultabb cenzorok és szellemi viceházmesterek lettek. 

– A vélemények sokszínűségét hirdető internetbajnokokból a korlátozás nagymestereivé, pacifista békegalambból militarista héják lettek – mutatott rá Szánthó. A főigazgató kiemelte, hogy mindeközben a konzervatív oldal lett a józan ész, az átlagos, nyugodt, folyamatos érzékenyítő forradalmaktól mentes életet élni kívánók, a szólásszabadság és a béke képviselője.

– Magyarország kapcsán mindezen felül még azért is frusztráltak a globalizmus szószólói, mert itt politikailag sikeres is a megszerveződő konzervatív, patrióta jobboldal. Ez egyfelől önérdem, másfelől a hazai baloldal önsorsrontásának is köszönhető. Elnézve az egyharmadot, nem csodálkozom a kétharmadon – szúrt oda az ellenzéknek.

– A történelem vége helyett a történelem végéről szőtt ábrándoknak van vége, a történelem folytatódik, a liberális hegemóniára irányuló törekvések a civilizációnkban erősek, ezért tovább kell építkeznünk 

– fogalmazott Szánthó, aki aláhúzta: rá kell tudnunk mutatni, hogy a posztmodern liberalizmus valójában egy totalitárius ideológia, mert van egy képe arról, hogyan is kellene – szerintük – működnie a világnak, és ha erre valaki nemet mond, azt meg akarja semmisíteni.

– Ehhez a harchoz tudatosítanunk kell magunkban, hogy jó célokért, Istenért, hazáért, családért küzdünk; sőt a mi céljaink a jó célok, a mi újságírónk a jó újságírók. Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség – zárta a beszédét Szánthó Miklós.

Borítókép: Szánthó Miklós (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.