Navracsics Tibor: Az uniós döntés nagy előrelépés

Az operatív programokat és a helyreállítási tervet minden valószínűséggel jóváhagyják a miniszter szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 24. 13:49
NAVRACSICS Tibor
Versenyképességi Operatív Programok konferenciája Budapesten Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mostani uniós döntés nagy előrelépés, mert az operatív programokat és a helyreállítási tervet minden valószínűséggel jóváhagyják, és az év végéig Magyarország meg tudja kötni az Európai Bizottsággal azokat a megállapodásokat, amelyek nyomán megérkezhetnek az uniós források, vagyis nem veszít pénzt Magyarország – jelentette ki Navracsics Tibor csütörtökön egy sajtóbeszélgetésen Budapesten.

A területfejlesztési miniszter elmondta, az Európai Bizottság (EB) által kért 17 vállalást teljesítette Magyarország, az igazságszolgáltatásra, vagyis az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatáskörök módosításra vonatkozó uniós eljárás teljesítési határideje pedig 2023. március 31., vagyis tartják az előzetesen meghatározott ütemtervet.

Navracsics Tibor a Versenyképességi operatív programok 16. nemzetközi konferenciáján közölte, szerda óta újságíróktól tudni vélik, hogy az Európai Bizottság állást foglalt a fél éve tartó, nagyon intenzív tárgyalássorozatról, illetve azokról a vállalásokról, amelyeket tettünk és időarányosan teljesítettünk.

A miniszter szerint az újságírók által tolmácsolt bizottsági álláspont megerősíti azt a perspektívát, amit júniusban felvázoltak, amely szerint az év végéig meg kellene születniük azoknak a megállapodásoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós forrásokhoz – egyrészt a helyreállítási alaphoz, másrészt a kohéziós pénzekhez – Magyarország hozzáférjen a következő évben. 

– Ez Magyarország és az Európai Bizottság számára is jó hír, mert mint a mostani konferencia is bizonyítja, Magyarország lojális, hasznos és jó felhasználója az uniós forrásoknak, jól hasznosulnak az európai adófizetők ide befektetett pénzei

– jelentette ki Navracsics Tibor. Kiemelte, az európai gazdaságok közül az egyik legdinamikusabban a magyar gazdaság fejlődik. Az itteni kis- és közepes vállalkozások (kkv) a most lezáruló GINOP-nak és a kormány reményei szerint megnyíló GINOP Plusznak is elsődleges címzettjei, és bíznak abban, hogy a közeljövőben már robusztus motorjává válnak az európai gazdaságnak. Mindez Magyarország számára gazdasági, versenyképességi és társadalmi szempontból is fontos – közölte.

Rámutatott, hogy ha a magyar gazdaság jól teljesít, akkor ez az Európai Unió egész gazdaságának segítség, illetve hogy a magyar kkv-k versenyképessége nemcsak Magyarország, hanem az EU gazdaságának is érdeke. Kifejtette, a vállalkozásoknak szerepe van a polgárosodásban is, hiszen a kkv-szektorra alapozott erős középosztály létével megerősített szociális és területi kohézió révén Magyarország szolidárisabb, összetartóbb és egységesebb társadalommá tud válni. Navracsics Tibor kitért az EB 8. kohéziós jelentésére, amely kimutatta, hogy az unióban javult a kohézió, összetartóbbá váltak az uniós társadalmak, ez azonban jórészt a közép-európai társadalmak felzárkózásának köszönhető. Ennek alapján az EU kohéziójának egyik legfontosabb hajtóereje a közép-európai tagállamok felzárkózása – tette hozzá a miniszter. 

Mint fogalmazott: – Mélyen húzódó közös érdekeink vannak, közös célunk van és közös a jövőnk is. Ebből adódóan Navracsics Tibor bízik abban, hogy az Európai Bizottsággal folyó tárgyalásaink stratégiai értelemben véve is egy irányba tartanak, minél több találkozási pontjuk lesz, és év végéig alá tudjuk írni a megállapodásokat, amelyek segítenek minket abban, hogy a jövő évben hozzáférjünk az uniós forrásokhoz.

Borítókép: Navracsics Tibor a Versenyképességi operatív programok konferenciáján Budapesten (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.