időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo
Újabb fejleményei lehetnek a kampányfinanszírozási botránynak

Dollárbaloldal: folytatódik a vizsgálat

Máté Patrik
2022.12.29. 05:45 2022.12.29. 08:24
Dollárbaloldal: folytatódik a vizsgálat

– A tavaszi ülésszak kezdetén folytatja a munkát a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, hogy tovább vizsgálja a baloldal kampányfinanszírozási botrányát – tudta meg a Magyar Nemzet a Fidesz-frakciótól.

A hatóságok viszont addig is folytatják az ügy felderítését.

Ismert: Márki-Zay Péter a Magyar Hang augusztusi, Gulyáságyú című műsorában maga vallotta be, hogy százmilliókat – sőt mint utóbb kiderült: hárommilliárd forintot – kapott a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az Egyesült Államokból. Márki-Zay Péter egyértelműen beismerte, hogy a baloldali pártok választási kampányára költötték az Amerikából kapott dollármillió­kat.

Ezután Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szeptemberben a kormánypártok kihelyezett frakcióülése után jelezte: indítványozzák, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tekintse át a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét. A kormánypárti politikus később kezdeményezte, hogy az illetékes szolgálatok oldják fel az első vizsgálati jelentés harminc évre szóló titkosítását. Miután ez megtörtént, Kocsis Máté a Facebook-oldalán jelezte: a dollárbaloldal a választások előtt elhallgatta a külföldi pénzt, sőt később még azt is tagadták, hogy külföldi finanszírozókkal lennének kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy az érintettek sokszor ellentmondó állításokat tesznek és összevissza beszélnek. A frakcióvezető hozzátette: ez csak a feltárómunka eleje.

Ahogy arról korábban lapunk beszámolt, a Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy nevű szervezeten keresztül az MMM-nek juttatott csaknem kétmilliárd forintból finanszírozták az óriásplakátokat, a Facebook- és YouTube-hirdetéseket.

Korányi az utolsó baloldali miniszterelnök, Bajnai Gordon mellett a Miniszterelnöki Hivatal kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkára volt. Karrierjének fontos állomása volt, hogy 2009 szeptemberében elkísérte a volt kormányfőt az ENSZ-közgyűlés 64. ülésszakának általános vitájára, és az akkori miniszterelnök ezt követően Soros Györggyel is találkozott. Később Korányi megfordult az energiaüzletben, majd 2019-től egészen mosta­náig Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadójaként is dolgozott.

Borítókép: Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely (Fotó: Kurucz Árpád)

Guruló dollárok

Ezért tesz háborúpárti nyilatkozatokat a dollárbaloldal

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.