Dollármédia: így pénzelték Amerikából a baloldali gyűlöletpropagandát

Az Action for Democracy egy edukációs, kultúraváltoztató kampányt fizetett a magyarországi támogatásokkal – ezt közölte a dollármédia egyik lapjában íratott propagandacikkében Korányi Dávid, a szervezet elnöke, Soros György és Bajnai Gordon szövetségese. A mondat páratlan cinizmusra, arcátlanságra utal, ugyanis az Action for Democracy támogatásainak jelentős része egy Gyurcsány Ferenc köre által működtetett ál- és rémhírportálhoz, az Ezalényeg.hu-hoz került – olvasható az Origó cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2022. 12. 23. 10:14
A guruló dollárok útját Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, Korányi Dávid egyengette az általa vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztül (FORRÁS: FACEBOOK / KARÁCSONY GERGELY)
Forrás: FACEBOOK / KARÁCSONY GERGELY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal gyűlöletkeltő propagandaportálja, az Ezalényeg.hu nem hemzseg a reklámoktól: a szokásos néhány Google-hirdetésen kívül szinte alig található az oldalon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy miből és hogyan működnek?

A rejtély annál is nagyobb volt, mivel a portál mögött álló cég a gyenge olvasottság és a nem létező reklámok ellenére szárnyalt.

Az ifjabb Páva Zoltán alapította Oraculum 2020 Kft. megalakulásának évében, 2019-ben 206 milliós, majd 2020-ban 262 milliós, 2021-ben 667 millió forintos forgalmat bonyolított. A pénz útjáról mindössze annyit lehetett sejteni, hogy a baloldali pártok, különösen a DK és az MSZP valamilyen módon szerepet játszanak a portál finanszírozásában. Erre nemcsak a portál tartalma, hanem a mögötte álló személyek kapcsolati hálója is utal: ifjabb Páva Zoltán édesapja korábban Komló MSZP-s polgármestere és a párt országgyűlési képviselője is volt a 90-es évektől egészen 2010-ig.

De az Oraculum 2020 tulajdonosa sem ismeretlen a politikában: ő maga Gyurcsány és Bajnai tanácsadója volt. További érdekes összefonódás, hogy

a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőinek kifizetőhelye pontosan ugyanott, egy borsodi kis faluban, Szegiben található, ahol az Oraculum 2020 Kft. könyvelését is vezetik.

Még a könyvelő is ugyanaz az ember.

Az Ezalényeg.hu a 2019-es önkormányzati választások előtt indult, a portál „főszerkesztője” kezdettől Zentai András, aki a Szigetvári Viktor nevével fémjelzett Együtt korábbi kommunikációs munkatársa, 2010 előtt pedig Gyurcsány és Bajnai Miniszterelnöki Hivatalában is dolgozott.

A propagandaoldal szoros kapcsolatban áll Gyurcsány Ferenc politikai szövetségeseinek másik fontos, nagy projektjével, a DatAdat cégcsoporttal. Ismert, a DatAdat mögött a bukott miniszterelnök közeli szövetségesei állnak. Bajnai Gordon társtulajdonosként tűnik fel a cégcsoportban, míg Szigetvári Viktor, Dessewffy Tibor szociológus és Ficsor Ádám korábbi polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter fontos tisztségeket töltenek be a cégcsoportban.

A cég fő profilja az adatgyűjtés, amely alapján aztán személyre szabott kampányüzeneteket lehet eljuttatni a célcsoportnak. Úgy tűnik, hogy ennek az egyik eszköze az Ezalényeg.hu.

A portál az adatgyűjtést chatbot, adományozás és petíciók indítása kapcsán végzi el, az adatvédelmi tájékoztatóiban pedig rendre feltűnik a DatAdat, mint adatkezelő. A cél ezzel kettős: a politikai propaganda hírnek álcázott terjesztésén túl a megszerzett adatokat arra is használhatták, hogy választóiknak célzott üzeneteket juttassanak el.

A 2019-es önkormányzati és a 2022-es országgyűlési kampány közötti időszakban, 

a koronavírus első hullámainak idején az Ezalényeg.hu a kormányzati szereplők – tekintet nélkül korra, nemre – gyalázása mellett a járvány elleni védekezés kapcsán terjesztett ál- és rémhíreket.

A propagandaoldal aztán kiemelt szerepet kapott a 2022-es országgyűlési választások kampányában, amit jól mutatnak a közösségi médiában elköltött hirdetési pénzek. Míg 2022. januári és februári összesítések szerint az Ezalényeg.hu indulása óta 130–140 millió forintot költött el Facebook-hirdetésekre, addig 2022 áprilisára ez a szám már meghaladta az 500 millió forintot. Az elképesztő költekezési hullám pénzügyi hátterének feltárására 2022 őszéig kellett várni.

A hazai média már 2022 márciusában beszámolt arról, hogy a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) támogatást kap az Action for Democracy nevű szervezettől, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester korábbi városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid vezet. A részletekről azonban csak Márki-Zay nyár végi interjújából tájékozódhatott a közvélemény: akkor a korábbi miniszterelnök-jelölt szerint 1,85 milliárd forint érkezett mozgalmához az Amerikai Egyesült Államokból. A támogatással foglalkozott az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága, és titkosszolgálati vizsgálat is indult, amelynek eredményét nyilvánosságra hozták.

A Nemzeti Információs Központ 2022. november 17-i értékelése szerint összesen több mint hárommilliárd forintot adott az Action for Democracy a magyarországi partnereinek.

Az MMM 1,8 milliárd forintjából 1,4 milliárdot tovább utalt a DatAdatnak. Emellett a Korányi Dávid vezette szervezet több mint egymilliárdot utalt át az Oraculum 2020 Kft.-nek, az Ezalényeg.hu-t fenntartó cégnek. (Ebből az összegből 324 millió forint végül szintén a DatAdat-cégcsoporthoz került. Az is kiderült, hogy az Action for Democracy jó kapcsolatokat ápol a National Endowment for Democracy (NED) nevű szervezettel, amelyet többnyire az Egyesült Államok hírszerzési szervének, a CIA-nak a külföldi megjelenési formájának tartanak. A NED vezetése 2014-ben úgy értékelt, hogy érdemes lehet újrakezdeni magyarországi tevékenységüket, ám irodát nem nyitnának, partnereken keresztül érvényesítenék érdekeiket.

A botrány hatására kénytelen volt megszólalni Korányi Dávid is, aki úgy magyarázkodott, hogy nem az ellenzék választási kampányát, csupán egy „kulturális kampányt” támogattak. Ez az állítás azonban pont az Ezalényeg.hu-nak utalt pénzek kapcsán dőlt meg: roppant cinikus magyarázatnak tűnik, hogy a legalpáribb baloldali propagandalap kiadójának nyújtott támogatást kultúraváltoztatóként tüntetik fel.

Az eredeti cikk Dollármédia: így pénzelték Amerikából a baloldali gyűlöletpropagandát címen olvasható az Origo.hu oldalán.

Borítókép: A guruló dollárok útját Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, Korányi Dávid egyengette az általa vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztül (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.