időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo
A pedagógus-szakszervezetek országos sztrájkot hirdettek

A budai Várban és a Sándor-palotánál is tüntetnek a tanárok + fotók

Munkatársainktól
2022.12.08. 07:57 2022.12.08. 12:33
A budai Várban és a Sándor-palotánál is tüntetnek a tanárok + fotók

Ismét országos sztrájkot hirdetett mára a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A diákok reggel hét órától ülősztrájkot tartottak a Blaha Lujza téren, a Sándor-palotánál nyolc órakor kezdődik a pedagógusok tüntetése.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója a múlt hét szombaton tartott demonstráción jelentette be, hogy ma országos sztrájkot hirdetnek a pedagógusok a PSZ és a PDSZ szervezésében. A tüntetéshez a diákok is csatlakoztak, reggel hét órától ülősztrájkot tartottak a Blaha Lujza téren, volt, aki el akarta foglalni a Rákóczi utat, de rendőrök megakadályozták. Az ELTE hallgatói és oktatói közös fotóval fejezték ki szolidaritásukat a pedagógusokkal, de jelenleg is többen demonstrálnak az egyetem téren. Miskolcon élőláncot szerveztek.

Nyolc órától az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai a Szentendrei úton forgalomkorlátozó demonstrációba kezdtek. A jelenleg mintegy száz tüntető a „Szabad ország, szabad oktatás”, „Nincs tanár, nincs jövő” rigmusokat skandálja, és egy sávot már lezártak. Az autósok dudálással fejezik ki szimpátiájukat.

A Vörösmarty Gimnázium tanárai a budai Várba szerveztek tüntetést, és közben a Karmelita kolostornál papírrepülőket dobálnak és arra várakoznak, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek nyújtsák át a petíciójukat. 

pedagógus tüntetés Budai Vár
Fotó: Katona Vanda

A Sándor-palotánál gyülekezőktől azt kérték a szervezők, hogy vigyenek magukkal sárga rózsát vagy papírrepülőt, amire felírhatják a követeléseiket. Az esemény Facebook-oldalán azt írták: „Itt ma beszélni akarunk azokkal, akik meghatározzák gyerekeink jövőjét, pedagógusaink jelenét.” A budai Várban a Karmelitánál tüntetők is sárga rózsával a kezükben vonultak át a Sándor-palota elé, majd az épület bejáratához helyezték el a virágokat és átadták petíciójukat. A néhány tucat fiatal felváltva énekelte a Himnuszt és a Kossuth-nótát. 

Fotó: Katona Vanda

A Telex információi szerint a tanárjaik melletti kiállás jeleként a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban és a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégiumban is ülősztrájkot kezdeményeztek a diákok, egy V. kerületi általános iskolában pedig tanítás nélküli munkanapot rendeltek el. 

Borítókép: tüntetés a budai Várban  (Fotó: Katona Vanda)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.