időjárás 2°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Elérhetők a középiskolai felvételi vizsgák feladatai és javítókulcsai

Szabó Réka Zsuzsanna
2023.01.21. 14:44 2023.01.21. 14:58
Elérhetők a középiskolai felvételi vizsgák feladatai és javítókulcsai

Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal (OH) holapján a mai felvételi feladatsorokat és azok megoldásait. Az összesen több mint 71 ezer diák magyarból és matematikából adott számot tudásáról.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint 56 ezer nyolcadikos, 9100 hatodikos és több mint 6000 negyedikes vizsgázott szombat délelőtt az ország 541 helyszínén.  A 10-10 feladatból álló magyar- és matematikatesztek megírására 45-45 percet kaptak a tanulók, akik a jó megoldásokért összesen 50-50 pontot kaphatnak.

A diákok visszajelzése alapján idén a matematikateszt nehéz volt, a magyar viszont könnyebb. 

 Az országos átlageredmény tavaly magyarból 30, matematikából 22,7 pont volt a maximális 50-50-ből. 

A témában interjút adott lapunknak Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke, aki szerint arra törekedtek, hogy a vizsgák lebonyolítása humánus és rugalmas legyen. Kifejtette: ha például egy diák a lakóhelyétől távoli iskolába jelentkezett, a felvételit egy másik, hozzá közelebbi helyszínen is megírhatta. Elmondta: az iskoláknak január 21-től számítva legfeljebb nyolc napjuk van a javításra. 

Hangsúlyozta: az intézmények kötelesek lehetővé tenni az eredmények megtekintését a szülőknek, akik fellebbezést nyújthatnak be az iskolához, annak elutasítása esetén pedig az OH-hoz.

Brassói Sándor rámutatott arra is, hogy a felvételi vizsgára való jelentkezés nem ugyanaz, mint a felvételi jelentkezés. Utóbbira ugyanis a vizsgaeredmény ismeretében van lehetőség február 22-ig – tette hozzá, kiemelve: a felvételi jelentkezést a nyolcadik évfolyamosok az iskolájukon keresztül, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba jelentkezők pedig a szülők ügyfélkapus belépésével az OH honlapján tehetik meg. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Honéczy Barnabás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.