időjárás 22°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

Orbán Viktor: Véget ért az EU-csúcs, a közép-európai országok megállapodtak + videó

Dollárbaloldal: Korányi még Karácsony tanácsadójaként közpénzen utazgatott Washingtonba

Munkatársunktól
2023.02.03. 06:30 2023.02.03. 11:14
Dollárbaloldal: Korányi még Karácsony tanácsadójaként közpénzen utazgatott Washingtonba

Bár a főpolgármesteri hivatalba főnökei felmentésével egy idő után szinte egyáltalán nem járt be Korányi Dávid, a dollárbaloldal intézője, több útját így is a fővárosi adófizetők állták. Az előzmények ismeretében talán nem túl meglepő, hogy a korábbi főpolgármesteri főtanácsadó hivatalos útjainak fele Washingtonba vezetett. A napokban tárgyalt müncheni biztonságpolitikai konferencia mellett más érdekes látogatásokat is bemutatunk.

Lapunk birtokába került egy összesítő táblázat a dollárbaloldalt az Egyesült Államokból több milliárd forinthoz juttató Action for Democracy alapítója, Korányi Dávid hivatalos külföldi utazásairól. A minap beszámoltunk róla, hogy 2022. február 18. és február 20. között Karácsony Gergely főtanácsadója egy konferencián vett részt Alex Sorossal. Néhány napon belül, február 24-én pedig meg is történt az első átutalás a Korányi-féle szervezettől Magyarországra.

A főtanácsadó hivatalos külföldi útjait összesítő dokumentum szerint az adófizetők által állt látogatásokra 2020 januárja és 2022 februárja között került sor. Ezek az elszámolt, hivatalos külföldi utazások összességükben mintegy 1,6 millió forintba kerültek. Köztudott, és a minap lapunk is beszámolt róla, hogy Korányi felesége, Mihalik Enikő maga is bevallotta: több mint egy évig nem jártak Magyarországon. Pedig ezen időszak alatt Korányi a főpolgármesteri hivatal fizetett alkalmazottja volt.

Karácsony Gergely korábbi városdiplomáciai főtanácsadója azért maradhatott távol a Városházától, mert – értesüléseink szerint – 2020 júniusában a főpolgármester lehetővé tette számára, hogy munkakörét részben távmunkavégzés keretében lássa el, méghozzá változatlanul havi kilencszázezer forintos illetmény ellenében.

A Korányi hivatalos, elszámolt külföldi utazásait összesítő adatsor szerint Bajnai Gordon korábbi kormányfő és Karácsony Gergely főpolgármester volt tanácsadója nyolc ilyen jellegű látogatáson vett részt. Ezek közül négy Washingtonba irányult, azaz az Action for Democracy révén 2022 elejétől a dollárbaloldal pénzgyűjtését intéző Bajnai-bizalmas minden második hivatalos külföldi útja az Egyesült Államok fővárosába vezetett. Mindemellett Korányi egy brüsszeli és londoni (összevont), egy pozsonyi, egy müncheni és egy glasgow-i útról adott számot. A főtanácsadó az USA-beli útjainál útiköltséget nem számolt el, csak dologi költségeket.

A legdrágább egy 2021. november 8–12. közötti skóciai út volt, amely 636 574 forintjába került a fővárosi adófizetőknek.

Ekkoriban rendezték Glasgow-ban a COP 26 globális klímacsúcsot, melyre a résztvevők egy része négyszáz magánrepülőgéppel érkezett. A skóciai klímacsúcs alkalmával Korányi útiköltsége közel negyedmilliós (241 561 forint) volt, de elszámolt 168 174 forint szállásköltséget, valamint 158 647 forint dologi költséget is. Végül, de nem utolsósorban 60 408 forint napidíj felszámolására is sor került.

Korányi Dávid közpénzből fizetett utazásainak listája és azok költsége

Emlékezetes volt Korányi Városházáról való távozása kapcsán a Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes által adott válasz Bohár Dániel azon kérdésére, hogy a főtanácsadó mikor járt utoljára az épületben: „Hú, erre emlékeznem kellene? Valamikor biztos.” Majd hozzátette: „Szerintem ez nem az én feladatom, hogy számoljam, hányszor van itt bent.” Kiss egyébként úgy nyilatkozott, hogy Korányi közös megegyezéssel távozott a főpolgármesteri hivatalból, 2022. november 30-i hatállyal.

Borítókép: Korányi Dávid és Karácsony Gergely főpolgármester (Forrás: Facebook/Karácsony Gergely)

 

Guruló dollárok

Titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a nemzetbiztonsági bizottság a guruló dollárok ügyében

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.