időjárás 1°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo
New York-i lakosként kapott havi kilencszázezer forintot a dollárbaloldal kulcsszereplője

Rejtély, hogy mit dolgozott Korányi a Városházán

Harangozó Éva
2022.12.10. 06:55 2022.12.10. 11:07
Rejtély, hogy mit dolgozott Korányi a Városházán

Még a főpolgármester helyettese sem tudott arra válaszolni, mikor látta legutóbb Korányi Dávidot a Városházán. Karácsony Gergely korábbi városdiplomáciai tanácsadójának tevékenységéről szinte semmit nem lehet tudni. Korábbi közérdekű adatigénylésünkből ugyanakkor kiderült: a baloldal amerikai kampánytámogatásának kulcsszereplője havi kilencszázezer forintos fizetést kapott a főpolgármesteri hivataltól.

Korányi Dávid közös megegyezéssel távozott a Városházáról 

– ennyit árult el egy háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes kérdésre válaszolva a volt városdiplomáciai tanácsadóról. Egyelőre nem tudni, pontosan mit dolgozott Korányi a Városházán, aki Karácsony Gergely egykori tanácsadója volt, de erről a posztjáról november 30-án távozott. A legutóbbi Fővárosi Közgyűlésben Bohár Dá­niel, a Megafon munkatársa Kiss Ambrustól próbálta kideríteni, hogy mikor találkozott legutóbb Korányi Dáviddal. Kiss úgy reagált: 

„Hú, erre emlékeznem kellene? Valamikor biztos.” Majd hozzátette: „Szerintem ez nem az én feladatom, hogy számoljam, hányszor van itt bent.”

Karácsony Gergely egyébként szintén a közgyűlésben Korányi Dávidról úgy fogalmazott, hogy a városdiplomá­ciai tevékenységében jól dolgozott, és – mint mondta –, tudta, hogy milyen civil tevékenysége van a városházi munkája mellett.

Az ügyben Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője levélben kérdezte Karácsony Gergelyt Korányi korábbi városdiplomáciai főtanácsadó munkásságának részleteiről, aki ugyanakkor a dollárbaloldal kampányfinanszírozási botrányának kulcsszereplője is mint az Action for Democracy vezetője. A frakcióvezető arra volt kíváncsi, hogy milyen szerződéssel, milyen munkaköri leírással alkalmazták Korányi Dávidot, kapott-e lakhatási támogatást, elszámolhatott-e utazási, szállás- és dologi költségeket tanácsadóként, és mely napokon és milyen munkarendben dolgozott az egyébként családjával New Yorkban, luxuskörülmények között élő Korányi a főpolgármesteri hivatalban.

A tanácsadói fizetések kapcsán legutóbb tavasszal küldött közérdekű adatigénylést a Magyar Nemzet a főpolgármesteri hivatalnak, amelyből kiderült: 

Korányi Dávid diplomáciai tanácsadó jobbára New York-i otthonából, távmunkában, havi kilencszázezer forintért végzi nem részletezett munkáját.

Egyébként a főpolgármester körüli tanácsadóknak bőven kijutott a fizetésekből. Később, nyáron csak a lapunk által küldött másik közérdekű adatigénylés nyomán árulta el Karácsony Gergely hivatala, hogy a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kampánystábjából igazolt új városházi kommunikációs vezető, Simon András havi fizetése 1,3 millió forint felett van. A fentebb említett, márciusban kikért adatokból – amelyek a 2021. január 1. és a 2022. február 1. közötti időszak tanácsadói kifizetéseiről szólnak – pedig kiderült: továbbra is a Városházán tevékenykedik Gál J. Zoltán, aki tavaly csak kampányfőnöki pozíciójáról mondott le, amikor Karácsony a baloldali előválasztás során visszalépett Márki-Zay javára. 

 

Karácsony Gál J.-t változatlanul főtanácsadóként foglalkoztatja, továbbra is ő felel a főpolgármesteri Facebook-posztokért, az idei évre 15 százalékos emelést kapott, egymillióról 1,15 millió forintra emelkedett az apanázsa.

Jávor Benedek ugyan nem tanácsadó, de ő is jelentős pénzhez jut, hiszen ő a főváros brüsszeli képviseletének vezetője, havi 990 ezer forintért. Az akkori tájékoztatásból az is kiderült, hogy illetményfejlesztésben részesült többek között Misetics Bálint lakhatási és szociális főtanácsadó is, aki kilencszázezer forintért ad szociális tanácsokat a főpolgármesternek.

Borítókép: Korányi Dávid és Karácsony Gergely (Fotó: Facebook)

Dollárbaloldal

Soros György hálózatához vezet a dollárbaloldal ügye

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.