Szinte minden kerületi önkormányzatnál nőnek a helyi adókból származó bevételek

Változó mértékben, de szinte az összes budapesti kerületi önkormányzat növeli a helyi adókból származó bevételeit 2023-ban, ugyanakkor egyre több helyen képeznek alapot a helyi vállalkozások támogatására – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara pénteken az MTI-vel.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 17. 11:59
Man,Calculate,Domestic,Bills,At,Home.,Businessman,Using,Calculator,At
adó
659380306 Fotó: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a honlapján összegyűjtötte a kerületek vállalkozásbarát intézkedéseit. A közlemény szerint a budapesti kerületi önkormányzatoknak változó gazdasági környezettel és krízishelyzetek sorával kellett szembenézniük az elmúlt években, a kieső bevételeiket többek között az építmény- és telekadó emelésével próbálják pótolni. 

Budapesten mindössze öt kerületben nem emelték az építményadót 2023-tól, a telekadót tíz kerületi önkormányzat hagyta változatlanul. A kerületi adók ugyanakkor 2023-at megelőzően sem voltak egységesek, így az emelés mértékében mutatkozó különbségek – 0–26 százalékos növelés – önmagukban még nem mutatják meg a helyi vállalkozói környezet komplexitását – hívta fel a figyelmet a kamara. 

Kifejtették, nagy különbségek mutatkoznak abban az egyes kerületek között, hogy mely ingatlanokat vonják be az adózásba. A legtöbb kerületben az ingatlan mérete alapján változik a kivetett adó egy négyzetméterre eső fajlagos összege. Ez a különbségtétel a jellemzően kisebb ingatlant birtokló kkv-knak kedvez, míg a nagyobb méretű építményt igénylő iparágak számára nagyobb terhet jelent. 

Rámutattak arra is, hogy néhány kerület az ingatlan funkciója szerint tesz különbséget az adó mértékében, és van, ahol keverik a négyzetméter-alapú és a funkcióbeli megközelítést. 

Az építményadó növelése várhatóan hatással lesz a nem lakáscélú ingatlanok forgalmára, a kerületek egyedi kedvezményekkel és mentességrendszerekkel árnyalhatják a képet. 

Hangsúlyozták, az önkormányzatok változatos eszközökkel igyekeznek a kerületüket vonzóvá tenni a vállalkozások számára. Így többek között a VIII. kerület ötvenmillió forintos, a X. kerület harmincmillió forintos tartalékot képzett a 2023-as költségvetésében a kerületi kkv-k támogatására, de más kerületek is igyekeznek vállalkozásbarát intézkedésekkel vonzani a helyi cégeket, iparosokat.

Szintén a kkv-szegmenst érintő  fontos hír volt a közelmúltban, hogy felfüggesztették a Baross Gábor újraiparosítási program forgóeszközhitel-alprogramját a keret kimerülése miatt.

Borítókép: illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.