A késelés helyszínén, az Erzsébet téren tüntetnek a roma fiatal halála miatt

Kétórás, erőszakmentes tüntetést hirdetett szombat délutánra Száva Vince, A mi pártunk – IMA nevű roma jogvédő szervezet vezetője Budapestre, az Erzsébet térre. A 13 órakor kezdődő, erőszak elleni figyelemfelhívónak hirdetett demonstráció azon a helyszínen zajlik, ahol februárban összeszurkáltak két roma fiatalt, és egyikük a kórházban életét vesztette.

2023. 03. 10. 19:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozások szerint több százan érkezhetnek szombaton kora délután a budapesti Erzsébet térre, az óriáskerékhez. Száva Vince, A mi pártunk – IMA nevű roma jogvédő szervezet vezetője

a világhálón hirdetett ide erőszakmentesnek ígért tüntetést az erőszak ellen. A visszajelzések szerint vidékről is több százan érkezhetnek a demonstrációra. 

A szervezők a gyülekezési jogról szóló törvény értelmében bejelentették a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak a tüntetést. 

A BRFK tudomásul vette a demonstrációt, aminek rendjéért a szervezők felelnek. Amennyiben nem tudják kezelni az esetleges rendbontást vagy eltérnek a tüntetés bejelentett helyszínétől, időtartamától, a rendőrség a törvényi felhatalmazás értelmében közbelép. Az arányosság és fokozatosság elvét figyelembe véve a rendőrség végső esetben fel is oszlathatja a demonstrációt.

Száva Vincéék azonban közleményeikben rendre leszögezik, hogy békés, erőszakmentes demonstrációra hívnak az erőszak ellen.

A tüntetés előzménye, hogy február 17-én hajnalban a Budapest V. kerület, Erzsébet téren két társaság szólalkozott össze, majd a 18 éves K. Zsolt pillangókéssel megszúrta a szintén 18 éves N. Martin fejét, és megsebesítette a fiú egyik barátját is. 

Ezzel a pillangókéssel szúrta meg támadója N. Martint (Fotó: BRFK)

N. Martint életveszélyes állapotban szállították kórházba, a késelő pedig elmenekült a helyszínről. A megkéselt Martin felépüléséért egy ország imádkozott, napokon belül levették a lélegeztetőgépről, és önállóan lélegzett. Martin édesanyja és bátyja is akkor még örömmel mesélt arról, hogy Martin reagált a jelenlétükre és a végtagjait is mozgatta, azonban öt nappal a késelés után a fiú elhunyt.

K. Zsoltot még a késelés napján kőbányai lakcímén elfogta a rendőrség, az illetékes nyomozási bíró pedig 30 napra elrendelte a letartóztatását.

A halálos áldozat roma, a támadó azonban nem. Etnikai ellenségeskedés egyelőre nem robbant ki a két család között. 

Száva Vince és szervezete a nyíregyházi brutális verekedés kapcsán is színre lépett jogvédőként. Ismert, Nyíregyházán a Mamma Mia nevű szórakozóhely biztonsági őrei verekedtek össze két cigány, bokszoló fiúval és egyikük édesapjával. 

A túlerőben lévő őrök földre vitték az állítólagos támadókat (Egy képkocka a térfigyelő kamera felvételéből)

Az őrök szerint a fiúkat különböző „biztonsági” problémák miatt korábban kitiltották a szórakozóhelyről, ahova azonban bokszerrel felfegyverkezve mégis be akartak jutni. Az egyik fiú bokszerrel leütötte az egyik őrt, akinek több foga is kitört. Ezután fékezték meg az őrök a két fiút és a segítségükre siető apát. Eközben az apa életveszélyes sérüléseket szenvedett, az eltört bordái átszúrták a tüdejét.

A másik fél szerint SMS-ben odacsalták a fiúkat azzal, hogy mégsincsenek kitiltva, majd szó nélkül lerohanták őket.

A nyíregyházi rendőrök a verekedés négy résztvevője – két őr és a két bokszoló –  ellen indított büntetőeljárást, ketten közülük letartóztatásban vannak.

A történtek miatt Száva Vince és szervezete hirdetett mára demonstrációt az erőszak ellen a Mamma Mia nevű szórakozóhely parkolójába, ám a bokszolók családja úgy döntött, hogy fújják le a tüntetést, várják meg a nyomozás eredményét.

Borítókép: Tizenöt óra alatt elfogták az Erzsébet téri szurkálás gyanúsítottját (Forrás: BRFK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.