A Mazsihisz elnöke már nem akar Gyöngyösivel foglalkozni

Heisler András ezt meghagyná utódjának, a Mazsihisznek ugyanis május közepétől új elnöke lesz.

Magyar Nemzet
2023. 04. 15. 16:20
Gyöngyösi Márton részvétele a széderesten több zsidó szervezetet is felháborított.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindenképp figyelni kell a változásokra – ezt mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a Hírklikknek nyilatkozva arról, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke „európai konzervatívként” vett részt az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman pészah alkalmából rendezett ünnepi vacsoráján. 

Heisler szerint már nem az ő dolga lesz Gyöngyösi Márton legutóbbi nyilatkozatára reagálni, hanem az új vezetésnek, az ő elnöki ciklusa ugyanis nemsokára véget ér, a Mazsihisznek május 14-től új elnöke lesz.

Heisler Gyöngyösi meghívásával kapcsolatban korábban azt mondta: a Mazsihisz a Jobbikkal továbbra sem folytat semmiféle párbeszédet, Gyöngyösi pedig zsidó körökben nemkívánatos személynek minősül. A Mazsihisz.hu érdeklődésére akkor azt közölte: egy meghívás Amerika nagykövetétől megtiszteltetésnek számít, ezért kötelességének érezte, hogy az invitálást elfogadja. Hozzátette azonban: előzetesen nem tudta, hogy kik lesznek jelen a vacsorán, elvégre egy meghívott részéről nem illik vendéglistát kérni a meghívótól, ráadásul a diplomáciai életben a meghívók többnyire tekintettel vannak az érzékenységekre. Mint fogalmazott, csak a helyszínen konstatálta, hogy az ültetési rend szerint éppen vele szemben a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton kapott helyet.

A Mazsihisz elnökét – elmondása szerint – meglepte Gyöngyösi jelenléte, de nem szeretett volna botrányt kelteni azzal, hogy az est elején föláll és otthagyja a meghívó felet, mert a Mazsihisz elnöke nem sértheti meg Amerika nagykövetét. Mindenesetre nem tartja hiba nélkülinek, hogy előzetesen nem kapott tájékoztatást Gyöngyösi részvételéről. A rendezvény végén azonban odament Gyöngyösihez, és közölte vele: bár a Jobbiktól hetek óta a személyes találkozás kérésével keresik, ő ezekre a megkeresésekre nem válaszolt, és arra kéri Gyöngyösit, hogy válaszra tőle ezután se számítson.

Gyöngyösi Márton viszont a Neokohn.hu-nak nyilatkozva úgy emlékezett, hogy már csak az ültetési rendből fakadóan is – hiszen egymással szemben ültek – hosszú órákon keresztül folytattak –  a Jobbik elnöke megfogalmazása szerint – felemelő beszélgetést. Heisler később ezt szemenszedett hazugságnak nevezte. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.